Eloge till SVT

Ja, ja jag vet. Jag sa att jag skulle bojkotta VM, men när svenska hopplandslaget rider hem ett silver kan man knappats missa det. Det måste ni förstå. 

Om arrangörerna eller ansvariga för VM fick en hink skit av mig så vill jag verkligen dela ut en stor eloge till SVT för deras fantastiska insats under mästerskapet. 

Aldrig förr har ett ridevenemang bevakats så frekvent av en media aktör som nu. Tidigare har man som bäst fått se det på SVT play, som ett sammandrag eller bara precis det absolut sista av klassen. SVT play i all ära men ibland vill man inte vara helt utlämnad till en skakig internetuppkoppling. Under årets VM har SVT bjudit på direktsändning från olika grenar, genom hela klasserna, intervjuvat ryttare och haft en studio. Sånt fint som bara varit avsatt för fotboll, hockey och skidor. 

Så tack SVT för att ni lyssnat på alla som efterlyst mer ridsport på tv och för att när ni väl bestämde er verkligen gick all in. Tack för möjligheten att få följa min favoritsport - det har varit otroligt spännande,  underhållande och väldigt, väldigt bekvämt 

(null)
/Hanna 

VM fiaskot

Hoppningen har inte börjat ännu, ändå kan man med tilltagen marginal utnämna VM i Tryon till ett riktigt praktfiasko. 

Det har varit strul med allt från förberedelser och inställda träningar till det stora debaklet  distansritten drabbades av med omstart för att sedan ställas in helt och nu senast så fick även dressyrens creme de la creme klass küren ställas in helt. 

För djurens bästa säger man, men varför är ett så stort arrangemang så dåligt planerat att man måste se till djurskyddet? Att det syftar till sport där levande djur har en avgörande roll för genomförandet kan omöjligt komma som en överraskning. 

Det är några som kastar miljonbelopp i sjön genom att inte ha gjort en tillräcklig omvärldsanalys när man utsåg platsen där världsmästerskapen i ridning skulle avgöras. 
Visst kan man inte styra väder men av erfarenhet borde de ha vetat att det fanns en överhängande risk för storm under mästerskapet, lika säkert som regn på midsommarafton. 

Någonstans läste jag att det egentligen skulle ha anordnats i Kanada men ställde in och Tryon var bästa alternativet. Men jag köper inte den ursäkten heller för det blottar bara stora brister i planeringen av arrangemanget och hos de ansvariga.
Hur kan någon som tar på sig att vara värd för ett mästerskap backa ur? Innan alla avtal är klarar borde båda parter vara på det klara med att genomföra eventet, man borde ha eliminerat att något sådant skulle ske i ett så sent skede. Jag har även svårt att köpa att Tryon  verkligen var det enda rimliga alternativet, ett ställe där man vet att väderförhållanden kommer försvåra genomförandet markant. 

Nä, jag tackar för mig det här VMet som inte är något annat än Kalle Anka Cup med bubbel och hatt. Om inte ens aktörer inom sporten tar arrangemang som VM på allvar varför ska då någon annan göra det? 

(null)
Bild från ett bättre VM i Caen 

/Hanna - just nu känns det långt mellan ridsporten och världen 

Sport på gränsen till plåga

 
Jag kan inte mycket om distansritt, det finns säkert flera riktiga hästvänner som utövar grenen på ett etiskt och djurvänligt sätt - men;
Herregud! Ska vi ha tävlingar där man rider ihjäl hästar? Någon åkte med en 20 årig häst till VM, det är ju som att anmäla farmor till New York maraton! Med skillnaden att hästen har svårt att säga nej. Okej att rida på långritt, men hur kommer man ens på tanken att ta med en så gammal häst på det man kan förutsätta är en av världens tuffaste tävlingar.
Jag undrar verkligen hur det går ihop att tycka om djur och pressa dem över deras maxgräns. Ibland kan jag bli rörd över vad hästarna vill göra för oss, varje gång jag ser filmklippet där Blue Horse Matiné dansar fram i kur har jag svårt att inte gråta, samma när jag tittar på lunchtravet ibland. Dessa underbara hästar som ger allt Och som ser ut att älska det dom gör! Visst kan det säkert hända att man gör missbedömningar och ber en häst om något den inte klarar av, det händer nog alla som håller på länge nog. Och jag tror som jag nämnt innan att det finns fantastiskt djurvänliga och kunniga personer inom distansritt, men - en hel gren som går ut på testa var maxgränsen går! 
 
/Sigrid - vill inte höra om fler hästar som far illa
Visa fler inlägg