Vem har egentligen ansvar för vad på hästtävlingar?

Jag har nyligen läst klart en kurs om projektledning, eller helt klar är den inte då jag krönte min värdelösa söndag med att datorn dog cirka 5 minuter innan inlämningsmappen till hemtentan stängde. I vilket fall som helst fick vi ett budskap inpräntat på samma sätt som stenåldersmänniskan hamrade in sitt eftermäle i bergsväggen - gör alltid en kravsepcifikation. 
 
Det innebär kort och kort att man som projektledare sammanställer ett schysst dokument tillsammans med projektägaren, där står det exakt vad projektet omfattar och förväntas leverera. Det kan exempelvis vara tillverkningen av en grön tennisboll, projektet omfattar alltså inte försäljningen, inte tillverkningen av tennisrackets och inte tillverkning av röda tennisbollar. 
 
Det får mig inte helt osökt att tänka på hästtävlingar och vilken ansvarsfördelning som finns där. Vad är det egentligen arrangörerna ska ansvara för? Jag tror att alla med handen på hjärtat kan hålla med om att tävlingsarrangörer ofta får agera latrin när rundan inte går som en tänkt sig. Men ibland brister faktiskt arrangörerna också i att ta ansvar för genomförandet av tävlingen. Jag tror att både den ibland helt orimliga kritiken från deltagare samt missar hos arrangören kan minskas om alla vet vad som de förväntas ansvara för.
 
Exempel på saker som arrangören inte är ansvarig för: 
 
* Att du och din häst ska vara förberedda för den klass du anmält dig till. Man får som arrangör anta att de som anmäler sig till respektive klass är införstådda med vilka tekniska svårigheter som hör till just den nivån. I LA kan det förekomma trekombinationer till exempel, hoppar man inte trekombinationer är det således dumt att delta i en LA klass. 
 
* Vädret - Visst är det tråkigt när det ösregnar eller blåser men vädret är faktiskt helt omöjligt att göra något åt. Det enda arrangören kan göra åt saken är det bästa av situationen, sen om man verkligen inte törs rida på blöt bana kan man ha med det i sin riskanalys när man anmäler sig till tävling utomhus i Sverige(viktigt att tillägga för "Det händer aldrig i Spanien"). 
 
* Anläggningens läge - anmäler du till till en tävling som arrangeras exempelvis på Näsets ridcenter är det tyvärr inte rimligt att tycka att det borde ligga närmre stan, eller tycka kan man men som arrangör kan man då tycka att de deltagarna kan anmäla sig till en mer urban tävling. För det här är inte Kiruna, här flyttar vi inte hus hur som helst. 
 
 
 
Vad man däremot kan kräva av en arrangör är:
 
* att de anlitar en banbyggare som inte knåpar ihop banorna fem på morgonen efter att ha åkt dammsgare ut från krogen. I en LD bör man få slippa att rida snett mot ett hinder för att över huvudtaget ta sig fram till det.  
 
* att de tar ansvar för att erbjuda ett ridbart underlag( nej det måste inte vara fiber). Skulle något hända med underlaget har de ansvar för att göra de åtgärder som krävs även om en sådan åtgärd kan vara att ställa in. Ibland vet man inte hur underlaget är förrän man rider på det så där faller ansvaret från ryttaren. Arrangören ska kunna stå bakom ett underlag som går att rida på, och då menar jag rida på. 
 
*Information. Folk ställer sig ofta frågande till huruvida samhället faktiskt behöver kommunikatörer men man behöver bara kasta en blick på diverse aktörer inom ridsporten så inser man inom 30 sekunder att så är faktiskt fallet.  Exempelvis om man har ett problem som man tror sig hinna åtgärda innan tävlingsstart så bör man ändå vara transparent och informera om hur situationen ser ut och hur man tänker åtgärda det. Detta bör ske i god tid så slipper man spekukationer och drev.
Skulle något inträffa under tävlingsdagen som gör att genomgörandet kan påverkas bör man informera om det så snart som möjligt, vad jag vet hänger alla på equipe någon gång under tävlingsdagen vilket gör det till en utmärkt plattform att sprida information.  I det stora hela så har arrangörer faktiskt ett ansvar att informera deltagare och i tid. När man tar så pass mycket betalt som samtliga tävlingsarrangörer ändå gör räcker det inte med att göra sitt bästa, man måste även leverera något.  Sorry, not sorry
 
 
 
/Hanna - hoppas på bättring från alla