Lite beröm såhär på en onsdag

 
Nu har vi ju gnällt lite på lönsamhetstänkandet i hästbranschen, så jag känner att det är dags att lyfta några positiva intiativ som jag sett i distriktet. Det finns säkert massa fler bra aktiviteter som jag inte har koll på, ni får gärna berätta om dem!
 
Sundsvalls Fältrittklubb
Klubben ordnade ett lotteri där intäkterna gick till att finansiera nya ridskolehästar. Detta känns som ett smart sätt att blåsa liv i en gammal idé. En sorts crowdfunding som jag hoppas på att se mer av. Alla vi som en gång lärt oss rida på välutbildade, snälla ridskolehästar förstår vad det är värt för verksamheten att kunna lägga pengar på rätt individer. Jag hoppas att lotteriet återkommer och växer, och att ridskolor i framtiden får en bättre budget för hästköp. Om Färsta gör en repris på lotteriet så kan de ringa mig, jag donerar en skulptur till priserna.
 
Sundsvalls Ridklubb
På sina sommartävlingar tar de inträde för att se de högsta klasserna. Detta borde fler göra. Jag betalar gärna för att se hoppning av hög kvalitet, då jag tror att det behövs publikintäkter till sporten för att kunna göra en höjning av prispengar till ekipagen. Prispengar behövs för att ekipage med större talang än plånbok skall kunna ägna sig åt sporten. 
 
Timrå Hästsportsförening
I år har jag deltagit i fem hopptävlingar (!!!!!!!!) på storhäst i Timrå. Utöver det har klubben arrangerat tävlingar i hoppning för ponny och dressyr för både ponny och storhäst. Alla som någon gång varit med och arrangerat en tävling förstår vilket stort lass dom drar för hela vårt distrikt. Det är mycket värt för utbildningen av både hästar och ryttare att kunna tävla i närområdet.
 
Stall Killigrew AB
Med sitt nya koncept Killigrew Academy använder sig Stall Killigrew av sin fleråriga erfarenhet för att ge fler ungdomar chansen till en satsning inom hoppsport. Academy bygger på en hållbar ekonomisk modell, samtidigt som den blir prisvärd för kunderna och säkerställer att hästarna får mycket kunnig skötsel.
 
Jag har inte koll på alla klubbar, så skriv gärna i kommentarerna och fyll på texten!
 
Sigrid / Inte lika cynisk idag

Vad får du när du betalar?

 
Ibland tänker man inte på hur mycket det är som ingår när man betalar för något, därför tänkte vi göra det tydligare.
 
Ridskola
Du får en ponny som är handplockad och omsorgsfullt fostrad att tåla  567 olika signaler på samma gång, men också dansar med dig när du fått bättre styr på grejerna. Du får en ridlärare som med mycket chocklad och hästnörderi hackat sig igenom en minst två år lång utbildning. Du får ett tak över huvudet som kostat åtskilliga miljoner att sätta upp och fortsätter kosta tio tusentals kronor att skotta om vintern.
 
Häst
Du betalar oftast bara för själva hästen, ingen vill betala för arbetstiden, dvs när uppfödaren fick köra 40 mil enkel väg i sin rostiga gamla V70 för att hämta ett paket djupfryst hästsperma, när någon med dödslängtan provade att svinga benet över till andra sidan för första gången, när någon fick skotta fram en transport ur vad som liknar en glaciär för att åka till ridhuset och förbereda den lilla hästen för att du ska kunna åka på tävling och svänga snävt.
 
Uppstallning
Du får tillgång till faciliteter som har kostat flera hundra tusen att bygga upp, och som din häst mer eller mindre aktivt jobbar på att nöta ner. Varje dag traskar någon in och ut med hästar till hagen i omväxlande knädjup lera eller sibirisk permafrost. Lägg också till att i vissa olyckliga fall kan det vara så att stallägaren får ett gäng på halsen som skulle kunna utgöra en dokusåpa helt på egen hand.
 
Equalityline schabrak 
Ungefär en kvadratmeter tyg av slitstark karaktär. En väl inarbetad logotype i mer eller mindre smakfull färg. Någons besvär att hänga upp det i butiken.
 
Sigrid och Hanna/ söndagscyniska
 

Vem ska ta branschen på allvar om inte ens vi vill betala?

Jag känner mig oändligt trött och det är inte bara för att det är November, det är mycket för att hästfolk verkar ha en förkärlek till att skjuta varandra i foten. 

När vi möter folk utanför sekten (hade kallats mugglare om det här var Harry Potter) som frustar att det faktiskt inte är ett riktig jobb, det där jobbet som på något sätt berör hästar, då blir vi alla tjuriga och kränkta. Men väldigt få av oss vill betala för de där tjänsterna eller produkterna när det kommer till kritan. 

Den signalen det sänder ut när man som person med häst inte vill betala för träning eller foder osv är att det inte är värt något, dvs det kan knappast anses som ett riktigt jobb. Om inte vi tycker att det är värt att betala yrkesverksamma inom hästbranschen, varför ska då någon annan se något som helst värde i arbetet? 

Folk grinar över höpriser, priser som under lång tid varit eftersatta, det är faktiskt helt orimligt ekonomiskt att hö kostat 1,5 kr/kg. Folk vill inte betala för att andra tar hand om deras hästar (ni vet fodrar, släpper ut osv), de vill inte betala för tränare och de vill inte betala för den häst man helst vill ha. Det enda folk verkar vilja betala för är tygbitar att ha under sadeln eller ridbrallor som håller 2 veckor men kostar som min lägenhetshyra. 

Ska det bli något av det här, om någon ska vilja arbeta med hästar och gubbarna ska sluta hånskratta åt oss i branschen måste det ske en skärpning. 

Inse värdet i de tjänster och produkter ni är intresserade av, ta eget ansvar och acceptera att det faktiskt inte är någon jävla rättighet att hålla på med hästar. 

/Hanna - tycker att alla ska sätta sig ner i båten  


(null)

Visa fler inlägg