Ridsporten ursäktar fortfarande exploatering av kvinnokroppen

Igår publicerade Ponnymamman en bild som en landslagsryttare i dressyr lagt upp på sin offentliga instagram, på bilden tar han en kvinna på bröstet. Det kan absolut vara så att alla på bilden tyckte att det var ett skojigt tilltag och inget mer med det. Men som Ponnymamman skriver så lämpar sig vissa bilder till ett mindre, mer slutet sällskap, nära och kära ni vet. För bilder ger utrymme till att läsa in många olika saker - är det inte därför man tycker så mycket om bilder?

 

När man pratar om bildanalys pratar man dels om denotation, dvs det som syns och kan beskrivas i bilden. Tre kvinnor, en tårta, en man har sin hand i höjd med kvinnans bröstkorg, typ så. Sedan pratar man om konnotation vilket avser bildens bibetydelse, man skulle kunna säga att konnotation handlar om kulturella associationer. Så det jag ser i bilden är en man som tar en kvinna på bröstet för att skoja till det, och det gör mig trött och less därför att det signalerar att om en man vill skoja är det okej att ta på en kvinnas kropp. De associationerna säger att kvinnokroppen är till för att tas på, den är allmängods och får används i alla möjliga och omöjliga syften. Man har ingen humor och kommer dragandes med moralkakor om man säger ifrån.

 

Att man som representant för svenska landslaget lägger ut en bild med de associationerna är för mig osmakligt och ger så fel signaler till alla som ser den. Oavsett om man är medveten om det eller ej, vill det eller ej så är man en förebild när man har en sådan position och väljer man att dela bilden med massor av människor, i det samhällsklimat som vi har idag så väljer man att stå för de associationerna som kan uppkomma. När man ser vissa reaktioner på bilden så märker man också att vi inte kommit så långt, i alla fall inte inom ridsporten.

 

Det ursäktas med att det var på skoj, och det är ju hans fru(som att det är synonymt med att hon är ok med att hennes man tar på hennes kropp när han helst känner för det, även fast det kanske var så i det här fallet vem vet) och han är en ju en skön snubbe(klassiker) eller så är det någon som flyttar fokus till något viktigare(för exploateringen av kvinnokroppen är aldrig tillräckligt viktig, det finns alltid 1000 andra saker som man borde prata om istället så fort någon lyfter problematiken) som att han visar klipp när han rider utan hjälm och det borde minsann debatteras istället.

 

Igen, för att förtydliga, så är detta inget uttalande om personerna på bilden utan mer sådana bilder som fenom och framför allt reaktionerna kring bilden.

 

Jag tycker det är viktigt att man tar upp sådana företeelser och att man pratar om det, framför allt att man pratar om det. 

- Att man pratar om det så att man kan sluta använda kvinnokroppen på det sättet, att den ska börja respekteras.

- Att man pratar om det så att andra kan prata om vad de upplever eller har upplevt.

- Att man pratar om det så att man sedan vågar säga nej.

- Att man pratar om det så att man kan lära sig skilja på vad som är skoj och vad som är ok. För gränsen känns alldeles för oklar i dagsläget.

 
Bild från Sigrids och Matildas fotoprojekt Ecce Femina Foto: Matilda Nyberg

/Hanna - vissa saker är bara roliga internt, andra saker är bara inte så himla roliga helt enkelt