Om att ha ett team runt sin häst och hur viktigt det är

När man pratar om team runt en häst så tänker man på världsmästerskaps-hästar som har hästskötare, hästägare, sponsorer, massörer, kiropraktor, veterinär, hovslagare, ryttare och tränare. Det är ett helt företag runt varje häst. Men det finns faktiskt ett team runt amatörridna, lätt klass hästar också - eller det borde finnas i alla fall.

Ponera att man har sin häst för att tävla med, det är syftet med varför man har häst, då är det rimligt och viktigt att man har ett team runt hästen för att få den att på bästa sätt kunna prestera och hålla för att kunna uppfylla syftet.

Det är inte de där flådiga parterna som gör sig bra på instagram som är de viktigaste i teamet. Tro det eller ej men det är möjligt att åka ut och tävla utan Animo brallor och Equiline schabrak. De som bör vara viktigast i teamet runt ens häst är veterinär, hovslagare och kiropraktor plus en optimistisk gärna väldigt partisk person.

 

Det här är teamet runt Björn:

 
  • Veterinären -  När man ska vaccinera eller när något akut händer så för man nöja sig med den veterinär som finns tillgänglig men det är viktigt att ha en “hemma veterinär” som känner till hästen så att man långsiktigt kan arbeta med svagheter eller resonera kring varför vissa problem uppstår. Jag tror att det blir lättare att behandla och förebygga skador med en bra relation till sin veterinär. Björn har haft samma veterinär sedan han var en liten grabb och hon känner till alla hans skavanker. Det gör att hon alltid har dem i åtanke när han blir drabbad av en skada. Hon är också tydlig och har cirka inget behov av att förmildra omständigheterna, vilket jag uppskattar. Till exempel var hon skeptisk till huruvida Björnen skulle hålla som ridhäst och hur rimligt det var av mig att köpa honom som det. But look at us know (tar i trä och kastar salt över axeln)

 
  • Hofvslagaren - min absolut viktigaste person är Åke Hofv som sett över Björns små fossingar sedan han skulle verkas för allra första gången. Han berättar också öppet för mig hur Björns hovar är formade, att det finns någon hov som har en skavank man får hålla koll på. Han berättar om slitningar av skon som inte funnits tidigare, om han känns styvare i benen än annars när han skor, om han reagerar ovanligt mycket vid skoning som kan vara tecken på att allt inte är som det ska och vet.check bokas. Skulle det vara något med Björn som inte märks i ridningen, märker Åke det när han skor. Pluspoäng för att han samarbetar med min veterinär så att de enkelt kan föra en dialog om en skada t.ex. kan underlättas med skonings varianter.

 
  • Kiropraktorn - Den jag har valt för att se till att Björn är en någorlunda rak banan samarbetar också med min veterinär och hovslagare. Jag gillar honom för att han inte kommer med domedagsprofetior som andra inom samma yrke kan göra. Han kollar, känner, rättar till och ger akupunktur om det behövs. Han är också den person i teamet vars besök Björn uppskattar mest. På frågan om kiropraktor är så viktigt? Svar ja, på så sätt kan man förebygga och släcka många skador.

 
  • Bollplank och Optimister - Det här kan vara föräldrar, det kan också vara en god vän, ett syskon eller någon annan käck person. Men man behöver någon som är en obotlig optimist när man själv inte orkar, någon som hejar på i nedförsbacke och uppförsbacke, någon som  är medveten om vikten av en chokladkaka när man haft en motig runda och någon som lyssnar när man behöver få analysera högt. Jag tror starkt på att man måste ha en eller flera personer som är på ens sida, som inte har några andra agendor, som aldrig blir missunnsam, som orkar heja på, som stöttar ens ideér - även när de innebär stora projekt eller låter fullkomligt vansinniga.

 

Ni tänker nu att jag missat någon, någon viktig, som en tränare eller två. Absolut är tränare viktiga och framför allt är det viktigt att man kan diskutera ridning med sin tränare. Det känns så här och så här - vad ska en göra? Hur går vi vidare härifrån? Och så vidare. Någon som introducerar en för ett system man kan förhålla sig till när man rider. Men vem ens tränare är kan ändras under åren, beroende på vilken häst man sitter på eller att man inte tar sig vidare med varandra längre. Shit happens. Jag har hittat en tränare som det fungerar med och i normala fall kommer han upp en gång i månaden. Det innebär att jag måste ta till mig konceptet när det är träningar, fiska upp vilka våra styrkor och svagheter är och arbeta med det själv hemma. Man måste också vara sin egen tränare om man inte har möjlighet att rida för någon ett par gånger i veckan, som väldigt få av oss har. Jag förespråkar också att man försöker undvika att rida för många olika tränare om de inte utgår från samma system, det blir så onödigt svårt att veta hur man ska rida annars.

 

Hur man utformar sitt team  runt sin häst är ju också väldigt individuellt, tåls att påpeka, alla hästar har olika behov.

Men se till att du har ett team, välj dem med omsorg, lyssna på vad de har att säga och framför allt när du hittat ett fungerande team - var rädd om dem, håll fast i dem för glatta livet och kom i tid.


 

/Hanna - det är viktigt att ha folk som kan det man inte kan själv. Och någon som har ett paraply när det ösregnar.

 
En kommentar publicerat i Allmänt
Taggar: Björnhäst, Team, ridsport', tävling
#1 - - Sofia:

Spot on, som alltid!

Svar: Kul att du tycker det Sofia, hoppas att allt är bra med dig och familjen./Hanna
trojkan.com