Det lönsamma hästföretaget - en utopi?

Har du frågat en hästföretagare vad hen har för timlön? Många vet inte, många vill inte veta, alla vet att den är låg - för låg. Det finns många parametrar som påverkar timlönen, till exempel alla roddiga rutiner från när man först började ha hästar uppstallade. Det som senast revolutionerande stalltjänsten var väll ikea-påsen? Men helt ärligt är vi inte alla trött på att stå och packa fyra påsar per häst och lägga typ en timme på att packa hö. Om stalltjänsten gick att lösa på ett smidigare sätt skulle hästföretagaren kunna arbeta med att utföra tjänster som ger bättre betalt samt arbeta med sitt företag. Ni vet marknadsföring, kundkontakt och allt sådant som gör att man får fler kunder och faktiskt ta mer betalt.

 

I dagsläget tar  hästföretagaren för lite betalt och kanske inte betalt för alla tjänster som hen faktiskt utför. Är marknaden helt ovillig att betala för tjänster som hästföretagare erbjuder?

 

Marknaden är absolut bortskämda med låga priser, för 3200 kr får man uppstallning med in och utsläpp, fodringar, 12 kg hö, 1 kg kraftfoder, spån och tillgång till ridhus. Förtjänsten för hästföretagaren är nästan obefintlig. Vill man stalla upp sin häst för försäljning eller utbildning betalar man kanske 8000 kr, i allafall i vår del av landet. Då ingår uppstallning, stalltjänst, hästskötsel och ridning. Vid försäljning ingår marknadsföring och kundkontakt också. Vad blir timlönen? Omkring 80 kr på en höft. Det är som ni hör mycket slit för liten slant, och en helt orimlig prissättning.

 

Men här kommer en intressant tanke - skulle marknaden vara villig att betala mer om man tydliggjorde vad kunden betalade för? Det vill säga manför det första gör en offert och listar vad stalltjänst, skötsel, stallplats, ridning kostar i månaden eller per gång. Samt då den totala summan, man bör också sätta mål med kunden och se varje häst som ett projekt med ett slutdatum. Det kan också vara mer lockande att stå att betala flera tusentalas kronor i månaden om man har ett tydligt syfte och att det inte är för alltid. 

 

“Den vanliga personen har inte råd att ha sin häst hos någon för försäljning om det ska kosta 12.000 kr i månaden”, den vanliga personen har rimligtvis inte råd att köpa en mobiltelefon för 8000 kr men ändå lyckas Apple sälja på folk sina svindyra prylar och kommer med en ny version cirka varje år. För att de har en tydlig profil, för att man har skapat och tryckt på (i deras fall) produktens värde för kunden och vad de får för slanten. Lyckas man med sitt varumärke och trycker på vilka problem ens tjänst löser så borde man väll som hästföretagare också kunna ta betalt. Herregud, hästfolk är ju mer än villiga att köpa på sig fula ridbrallor för 2000 pix, nog fan(ursäkta franskan) borde det gå att ta betalt för försäljning, utbildning, träning och uppstallning också.

 

Om summan ändå slutar på 8000 kr måste man som hästföretagare värdesätta det man gör mer, att driva företag måste ha som mål att vara lönsamt. Det är väl kanske hästföretagarnas största fiende egentligen, att dem själva ser det som en hobby och gör det för att det är roligt yadi yadi. Det märks i prissättningen och i profileringen. För att kunna ta mer betalt måste man sälja in sig själv. Man måste vara en företagare. Ställa frågor som “varför ska man välja just dig för att utbilda eller sälja ens häst?” Är du bra på att sälja/utbilda hästar/driva inackorderingsstall/utbilda ryttare? Om ja, ta betalt för det då. Är du inte så bra, så kanske du bara ska hålla med hästar som hobby och jobba med cirka vad som helst annat som ger skäligt betalt istället. 

 

Om man arbetar med sitt varumärke, trycker på värdet i tjänsterna man erbjuder och vad kunden får för slanten så borde man minsann kunna börja ta mer betalt. Det är i varje fall värt att testa för vem vill packa ikea påsar med hö för 80 kr/tim i all evig framtid.

 

 
/Hanna - inte hästföretagare men däremot blivande kommunikatör 
0 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: Hästföretagande, försäljning, träning, utbildning