Framhoppningstips för dummies

Här kommer ett par goda råd för framtida mästare. Vi har sammanställt fem vattentäta tips för dig som verkligen vill försätta dina konkurrenter ur balans och ge dig själv de bästa möjliga förutsättningarna innan start. Även om du bara prickar in en av nedanstående punkter kan du räkna med att du lyckas lämna ett avtryck hos övriga tävlande.

• Håll dig framme, ta plats! - tänk att det bara är du och din häst på framridningen. Låt andra akta sig när du kommer längs spåret, hästar springer ju faktiskt inte in i varandra så det gör inget om du lite plötsligt och oväntat skulle glida in framför någon annan. Det är också helt rimligt att ta både tid och utrymme till att lägga de där volterna framför hindret som du egentligen skulle ha gjort på träningen förra veckan.

• Lägg beslag på ett hinder - se alltid till att ha med dig en överbeskyddande förälder in på framhoppningen. Denna kan redan när det är 8 kvar innan start reservera ett hinder som bara du får hoppa. Se till att hindret är på den höjd du tänkt hoppa i god tid innan du fattar galopp. Det här är din stora dag, låt ingen annan störa dina förberedelser. DU har mest rätt till att vara på framhoppningen. 

• Hjälp till att hålla ordning på framridningen - du har ju tävlat nästan en halv säsong nu så det är med all rätt att just du, tydligt och bestämt talar om för övriga deltagare hur man beter sig på framridningen. Du får chansen att både utbilda och bygga relationer. Vem vill inte få tips och råd strax innan start? 

• Håll ångan uppe - man kan inte galoppera för mycket, för fort eller för planlöst på framridningen. Det är sen gammalt att man galopperar lika mycket på framridningen som gör totalt under en vanlig vecka. Din framfart kan även hjälpa dina medtävlande att få sina hästar uppmärksamma och på tårna inför vad som komma skall. 

• Passa på att rida lektion på framridningen - detta om något är väll ett ypperligt tillfälle att ändra om hela ditt ridsystem. Se till att ta med en vän från skolan, närmsta granne, din hunds förra ägare eller vem som helst egentligen som du inte brukar rida för i vanliga fall. Förändringarnas tid är nu. 

/Hanna och Sigrid - och cirka en liter salt 

(null)