Den stora foderjakten 2018

Det knastrar under fötterna när man går över det sönderbrända gräset, björkarna ger ett sken av att det är i slutet av september istället för mitten av juli med sina gulnade löv och jag kan inte komma ihåg senast det regnade ordentligt. Kan det ha varit 1 maj? 
 
Ett direkt resultat av det här är en landstäckande foderbrist som dragit in alla oss hästägare(och ko/får/kanin osv) i en hektisk, dyr, ruffig och hård foderjakt. 
 
Jag känner mig som Katniss Everdeen i Hungergames men utan pilbåge och någon somhelst känsla av att vara en hjältinna. Foderjakten utspelar sig framför allt i facebookgrupper och ens främsta vapen är kontakter, kontakters kontakter, en flexibel budget och en logistikförmåga utöver det vanliga. 
 
Det är en jakt på foder som inte är helt riskfri och många faror lurar på vägen till ett välfyllt foderförråd. 
 
* Kontakter man haft tidigare har höjt priset med 400% eller mer. Eftersom att det inte verkar bli en andra skörd och första skörden var så dålig så får man ändå ha viss förståelse för att det kan vara ett nödvändigt ont för vissa medan andra bara är född med monokel och hög hatt. Men som djurägare så har man helt enkelt inte råd att köpa vissa partier foder, även om man är beredd att bränna ett ordentligt hål i plånboken. 
 
* Sjukdomsrisken -  då det inte verkar gå att få tag i foder inom svearikesgränser så fortsätter jakten runtom i Europa. När det kommer till importhö varnas det för diverse olika sjukdomar och växter som kan vara giftiga. Så utöver att hitta en leverantör och få det hemfraktat måste man undersöka att fodret faktiskt hjälper och inte stjälper.  
 
* Logistik - man får i många fall skramla ihop hö från olika leverantörer som bor i olika delar i landet för att få ihop ransonen för hela året. Det kräver mycket roddande. Höjakten kräver onekligen mycket tid. 
 
* Bokat hö är inte längre någon garanti. Den erfarenhet jag personligen har av foderjakten 2018 är att det är helt laglöst, vilket jag hoppas kommer att påverka leverantörerna långsiktigt. Själv hade jag bokat hö från en leverantör som detsedan visade sig hade sålt det när jag skulle hämta det. Ingenting är med andra ord heligt i kristider. 
 
* Lurenderjeri - Fejkkonton startas och erbjuder hö men kräver förskottsbetalning. Många har då betalat men aldrig sett skymten av något hö. I pågående foderjakt får man vara på sin vakt och bråka med dilemmat att vissa leverantörer av importfoder inte kan stå ute med så mycket pengar som krävs för att köpa in de mängderna utan att få förskottsbetalning. 
 
 
 
När det här är över kommer vi att vara en stor hög av utmattade och sargade djurägare med betydligt tunnare plånböcker och vissa av oss kommer att ha gjort större förluster än så. Förlusten av våra fina djur. 
 
/Hanna - Otroligt tacksam för alla de människor runtom mig som hjälpt till att hitta foder, ni är fantastiska!