ABC med RGB

I och med att vår numera traditionsenliga nyårsresa uteblev och vi inte kunde komma på något bättre sätt att starta säsongen 2018 så åkte åkte jag och Sigrid 26 mil norrut till umeå för att gå på clinic med ingen mindre än Rolf-Göran Bengtsson. 
 
Metodiskt gick RGB igenom vad han tycker är viktigt för att lyckas och det är ju de där sakerna vi hört så många gånger men som är så bra att få höra om och om igen. Lyhördhet, lösgjordhet, rakriktning, takt och tempo. 
Pressbild visitumea.se
 
 
Det jag framförallt tar med mig är:
 
*Försök att inte guppa runt så mycket i sadeln
- Att arbeta med sitsen är något man nog får göra till man slutligen tar förnuftet till fånga och byter ut häst, transport och utrustning mot spanska solkusten. Extra kul också att sitsen kom på tal så pass mycket då den del, trots att det är grundstommen till allt, hamnat i skymundan.
Just det här guppandet är jag absolut skyldig till. Fram och tillbaka åker jag i sadeln som prästens lilla kråka, vänster axel upp och höger höft ut. Tydligt tecken på när jag börjar stöka runt är sadeln är att Björn ser ut som att någon tvingat honom att svälja en  citron, vid kritiska fall slår han 10 av 10 gånger. Så hädanefter får en tänka på att jobba med sig själv och s t r ä c k a upp sig.
 
*Bom bakom hindret
- Det här är ju inte heller någon nyhet men jag tycker att metoden tydliggjordes väldigt väl under clinicen och man såg stor skillnad på hästarna, speciellt när man ändrade och hade bommen framför. Med bom bakom får man hästarna att komma upp mer i språngkurvan istället för att hoppa flackt och för mycket framåt. Detta kommer också att tränas med den lille Björn-hästen. Han hoppar gärna lite framåt och detta är ju såklart också något jag ligger bakom då jag ibland skjuter på honom innan hinder, också en grej som lyftes upp under clinicen. Rid jämnt fram till hindret på rak häst. Men jag tänker att om jag försöker att knuffas mindre framför hindret och Björn får lite hjälp med korrigeringen av en bom så kanske vi kan lyfta oss ett snäpp. 
 
*Rida på yttertygeln och rakhäst
Ja ni hör ju, inga nyheter överhuvudtaget men ibland måste man påminnas för att komma på vilka fel man sitter och gör. Jag fastnar lätt i innertygeln genom sväng vilket gör att Björn 9,5/10 gånger kommer upp på dubbla spår mot hindret. Detta gör det ju betydligt svårare att hoppa av jämnt över bakbenen än om man kommer upp rak. Denna analys hade vi dock med oss in i försäsongsträningen men det var kul att det togs upp här också. 
 
Framförallt var clinicen är inspiration-injektion inför säsongen och det är verkligen något man kan behöva i början på januari när allt känns kallt och mörkt. 
 
Så tack Umeå ryttarförening för det här evenemanget, det var precis vad vi behövde. 
Nu gasar vi vidare och förhoppningsvis guppar man runt lite mindre innan året är slut
/Hanna
 
#1 - - Johanna:

Älskar att bloggen uppdateras igen!