Hur du undviker att bli ”lurad” vid hästköp!

 
Det har varit mycket diskussioner kring detta ämne ett tag, och det är förstås laddat på alla fronter. Eftersom jag både köper och säljer hästar har jag funderat lite kring detta. Ibland kanske världen inte är svart eller vit, utan en oändlig gråskala där olika förutsättningar möts, och utmaningen är att detta skall kunna ske med så lite friktion som möjligt. 
 
Förutsättning 1
 
Hästsport är ett ekonomiskt svart hål som kan svälja galaxer, det är jättedyrt att föda upp och utbilda hästar. Människor med vanlig inkomst har absolut inte råd att betala vad slutprodukten egentligen kostat att producera. 
 
Förutsättning 2
 
Människor som har ägt många hästar under lång tid har lärt sig hur oändligt mycket som ofta går snett efter vägen. Hästars hälsotillstånd är långt ifrån statiskt. Nästan alla hästar kräver anpassat träningsupplägg för att hålla och prestera till fullo. De som kliver in i den här världen har ännu inte fått möjligheten att förstå vidden av detta, och alla är inte redo att tugga i sig de väldigt Många besvikelserna som radar upp sig efter vägen. De tror att de har råkat ut för något avvikande, när det ibland handlar om en sorts vardag för mer erfarna hästmänniskor. De har heller inte hunnit lära sig hur man kan hantera vissa problem så att man kan få hästar med skadehistorik att må bra och fungera.
 
Förutsättning 3
 
Det kan ofta vara känsloladdat för både köpare och säljare när det går dåligt med en häst. Det kan vara lätt hänt att hamna i försvar, underläge, panik eller liknande känslor som lätt leder till konflikt. Många gånger kan situationen hanteras mer friktionsfritt om man lyckas hålla sig lugn, lyssna på den andre och fokusera på en lösning.
 
Och hur undviker man att bli lurad då?
 
1. 
Separera på begreppet, ibland dyker det upp fel på en häst som säljaren inte visste om, ibland ändrar hästar beteende när de kommer till ett nytt hem, ibland tar man på sig för stora skor och köper en häst man inte klarar av. Allt detta har jag varit med om som köpare och jag ser det som viktiga erfarenheter. Ifall man håller sig ifrån att säga till sig själv att man blivit lurad i dessa fall kan det finnas möjlighet att lösa situationen på ett konstruktivt sätt. Det är trots allt ingen som uppsåtligen försökt göra en illa i dessa situationer.
 
2. 
Ta reda på vad hästen du vill ha rimligen skall kosta. Om du hittar en motsvarande häst för ett väldigt mycket lägre pris så är det en stor varningssignal. Det är framförallt i det segmentet som de uppsåtligt oärliga säljarna rör sig. Man får helt enkelt räkna med att betala skäligt för det man vill ha. Tror man att man skall komma undan det har man samtidigt gjort sig till en enkel måltavla för bedrägliga personer.
 
3. 
Tänk igenom hur stor extra risk ( det är alltid risk med att köpa häst) du vill ta, och stå för det. Om du köper en osedd häst eller en häst som säljaren vet ganska lite om och som inte går att undersöka fullt ut, så får du vara medveten om att skavanker kan dyka upp i efterhand. Känns det för riskabelt så är det bättre att handla av någon som har längre historik på hästen. Ifall du är oerfaren - se till att ta hjälp av någon som är väl insatt för att förstå vilka förutsättningar som gäller. Det är viktigt att du känner till vilken risk du tar, så att du har ett korrekt beslutsunderlag när du väljer vad du skall göra. I slutet av dagen är det din uppgift att se till att du har fått tillräcklig information för att vara trygg i ditt beslut.
 
4.
Google is your friend. Det skadar inte att söka på hästens namn och se om det dyker upp något oväntat. Samma kan gälla säljarens namn.
 
5. 
Om du får en dålig känsla av säljaren så skall du lita på dig själv. Vi är ofta bättre än vi tror på att läsa människor. Visst finns det oärliga personer som är svåra att sortera ut, men kapa åtminstone bort de som du förstår på en gång att du inte kommer att känna förtroende för.
 
6.
Var inte för bekymrad över skadehistorik. Att säljaren berättar om vad som hänt kan också vara ett tecken på ärlighet och noggrann hästhållning. Be gärna om att få se journalerna och fråga sedan en erfaren veterinär om betydelsen av det hästen varit med om. 
 
/Sigrid - önskar alla hästar och människor därute all lycka i sina hästaffärer!