Den stora hjälmjakten

Nytt för i år är vilken standard det ska vara på ridhjälmen för att den ska räknas som godkänd störtkruka vid ridning. Vi har alla hört snacket gå sedan en tid tillbaka, i sadelkammaren, på läktarna och allra mest nu inför stundande tävlingssäsong - VG1 märkta ridhjälmar.

 
Efter diffust surfande lirkade jag fram information om att hela grejen väldigt enkelt förklarat är att man ställer större krav på hjälmarna som tillverkas, för att de ska bli godkända måste de klara vissa specifika test som man inte haft med i den tidigare kravlistan för godkänd hjälm. På Hööks hemsida skriver de att de tre största förändringarna jämfört med den nya standarden och den gamla är bättre stötupptagningsförmåga, bättre på att stå emot stötar från sidan (svårare att trycka ihop hjälmen från "öra till öra") och hårdare krav så att spetsiga föremål har svårare att penetrera genom exempelvis ventilationshål. Vilket faktiskt är kanon, knoppen är ju det viktigaste vi har och något vi måste vara rädda om. Många av oss har inte tid att bli experter på hjälmar och deras funktioner så det är bra att det ställs krav på producenterna, att man vet att när man köper en hjälm och den har den heliga märkningen så får man också det man vill ha utav en hjälm - nämligen optimalt skydd.
 
 
 

Men att hitta en hjälm har nog bland mina stallkamrater varit den största snackisen. Jag och Sigrid har pratat länge, väl medveten om att vi måste uppdatera våra skyddshattar, om vilken sorts hjälm en borde ha och hur mycket pengar som känns rimligt att lägga på en hjälm. Ett par tusen javisst för att kunna knalla iväg från en avramling med funktionsdugligt hjärnkontor men det finns gränser för timsanställda ridlärare/studenter och egna företagare.

 
 
 

Så man ramar in sin budget som såklart ser olika ut för vardera person och sedan kommer nästa del, kanske det svåraste nämligen utseendet. Hjälmar i sig har ibland en tendens att inte riktigt lyfta fram ens huvudform på bästa sätt utan man ser ut som en formlös seriefigur från 80-talet. Men inte nog med att man ska hitta en schysst passform som man gör när man blivit införstådd med reglerna, dvs att om man kisar lite ser det inte så illa ut, så ska man hitta en hjälm som inte ser ut som en discokula. Idag är hjälmarna en fest i sig, de är färgglada, mönstrade och glittriga. Framförallt glittriga, nästan så att man har ett par solbrillor i fickan, redo för att inte bli bländad av allt bling. En annan tänker att ens anmärkningsvärda ridteknik dessvärre sticker ut så pass mycket ur mängden att man gärna vill ha en hjälm som tonar ner, en vill vara lite enkel och stilren bara. Låter inte mycket begärt men kasta ett öga på hjälmhörnan nästa gång du traskar in i ridsportsbutiken får du se.

 
 

Då jag har liten budget så hoppas jag att jag ska kunna fiska fram en hjälm som inte ser ut som en spacig cykelhjälm som en krisande 40 årig man designat fram - ni vet dom hjälmarna. Söndag är d-day så hela veckan kommer gå åt research, prövande och kisande så får vi se vad som får skydda hjässan innan det är klart - discokula, cykelhjälmish eller kapsylen.

 En såkallad spacig hjälm 😂😉
 
 
 

 

 
Hanna - vilken hjälm har ni hitttat?
 
 
 
#1 - - Camilla Robertsson:

Jag har ett ovalt huvud och har provat mängder av märken, men uvex är jag grymt nöjd med! Älskar att man kan justera dom med en "knapp" i nacken. Suxxeed har jag och den nya lady-modellen tycker jag är sjukt snygg! :)

#2 - - Camilla Robertsson:

Jag har ett ovalt huvud och har provat mängder av märken, men uvex är jag grymt nöjd med! Älskar att man kan justera dom med en "knapp" i nacken. Suxxeed har jag och den nya lady-modellen tycker jag är sjukt snygg! :)