Underlagshysterin

Det blir allt färre deltagare när det anordnas tävlingar här uppe i norr. Jag vet inte om man noterat liknande tendenser söderut?  I vilket fall som helst så skapades en grupp för att kort sagt reda ut vad det beror på och vad man kan göra åt saken. Ett mycket bra initiativ i mina ögon. 

Efter att ha läst igenom en tråd kan jag urskilja ett mönster, eller kanske mer en folksjukdom som lagt sig över ridsportsverige - underlagshysterin. 

Visst förstår jag också att man inte vill rida på ett hur kackigt underlag som helst. Men att det skulle vara underlaget på de tävlingar som anordnas som ligger bakom det fakto att hältor är den vanligaste skadan på våra hästar idag, känns minst sagt bara som att man satt på sig skygglapparna och skenar från sanningen.  

Jag har varit runt på tävlingar både i norr- och Västerbotten samt i Västernorrland såklart. Om inget drastiskt hänt så var det helt funktionsdugligt underlag att hopptävla på. Något som visserligen hänt är intåget avfibersand, och visst det är härligt att rida på men för de flesta ridanläggningar och framför allt ridskolor omöjligt att lägga in. Det sliter nämligen något otroligt om man rider mycket på det, så som lektionshästar få nöta underlag ni vet. 

Mycket vill ha mer och har man fått smaka på livets goda mao fiberunderlag så är det klart att allt annat känns, ja nästan dåligt faktiskt. Men här gott folk får vi sätta oss ner i båten därför bara för att ett underlag är exceptionellt för tävlingsridning är det inte omöjligt eller för den sakens skull dåligt att rida på andra underlag(så länge de är jämna).

Hältorna är nog till största delen ett resultat av att vi inte kan rida våra hästar på ett korrekt sätt, något Agria diskret framförde på ett seminarium under falsterboveckan. 

Så för att bibehålla tävlingar i den övre delen av landet kan vi alla bara ta ett djupt andetag, fatta varandras händer och upprepa följande: 

* fiberunderlag är fantastiskt men det där underlaget vi tävlade på för 10 år sedan funkar faktiskt också till ändamålet 

* om underlaget släpper bör man först utreda om det är så att man ridit hästen i obalans genom sväng, exempelvis genom försöka att rida 150 km/h  innan man startar en lynchmobb 

*om min häst blir halt kan det då ha att göra med: 
1. Att jag som ryttare inte är tillräckligt skicklig för att rida hästen i balans och sliter där med på den 
2. Att hästen inte är tillräckligt tränad för det som krävs av den på tävling iom att jag endast rider 5 dagar i veckan, 30 min per gång och ca 60% av passet i trav 
3. Att hästen har en exteriör som försämrar dess hållbarhet. 

* underlaget som finns på många av regionens ridanläggningar rids på av många ryttare varje dag, hela året och deras hästar håller ihop(om inte se punkten ovan). 

(null)


/Hanna - har också problem att hålla hästen fräsch men har iallafall uteslutit att det ärtävlingsunderlaget som är boven i dramat.  
#1 - - Anonym:

Diskussionen i facebookgruppen handlade om hur vi kan få mer starter i norr och ett förslag om en fiversandbana inne på umåker kom upp, där man skulle kunna använda sig av travets faciliteter. Det som också diskuterades var underlagets betydelse varav en person ville svartmåla fibersand som flera andra föreslagit på en gemensam anläggning. Jag uppfattade inte att folk tyckte att klubbarnas underlag i regel var för dåligt men att man idag tar hänsyn till det i större utsträckning än tidigare, delvis för att det numera finns väldigt många tävlingar att välja på. Underlaget på vissa klubbar i länet har tyvärr varit ganska oskött och åker man hem med en skadad häst kanske man inte väljer den tävlingsplatsen nästa gång men jag uppfattade det inte som att alla ville ha fibersand, men det är klart att det lockar starter med ett underlag som fiber som alltid håller måttet på tävling och där man kan konkurrera med de bästa tävlibgsplatserna i landet. Men tror att alla förstår att en ensam klubb inte kan lägga pengarna på ett rent tävlibgsunderlag utan det var därför ett förslag om en gemensam tävlingsbana på umåker kom upp som förslag... tänk så fantastiskt om det gick ro i land tycker jag i alla fall Med vänlig hälsning,/ Erica

Svar: Hej, såg det förslaget och det låter såklart jättekul! Även bra för sporten hör uppe om det skulle bli av, det jag reagerade på var att många skrev att underlaget på de anläggningar som anordnar tävlingar i Norrland är en bidragande faktor till att de väljer att åka söderut för att tävla istället, vilket är något jag ställer mig frågande till. Underlag och oro kring det har även framkommit när vi arrangerat tävlingar, något som blivit vanligare de senaste åren. Men igen det är inte umeåker förslaget jag ställer mig kritisk till - det är bara positivt utan mer att folk de senaste åren blivit så otroligt kritiska till underlag som gått utmärkt att rida på tidigare.
Mvh Hanna
trojkan.com