Därför måste man vara en ”arg” tränare ibland

Jag läste ett blogginlägg om varför man inte vill rida för en arg tränare. Skribenten menade bland annat att uppfostran sker hemma och inte är något tränaren borde utföra samt att man som betalande elev inte förtjänar att få skäll för att man inte förstår eller genomför övningen som tänkt. Men framför allt för att hästar är väldigt känsliga för tonlägen, kroppsspråk och vilken energi man utstrålar och påverkas väldigt starkt utav det. 

Jag håller med om allt såklart. Ingen elev blir bättre för att den blir idiotförklarad och det är faktiskt ens kunder. I möjligaste mån eftersträvar man en godstämning i ridhuset, för hästarnas skull och för lärandeprocessen. 

Men det finns tillfällen man måste ta rollen som den arga tränaren. Jag är visserligen inte tränare men ridlärare och skillnaderna är relativt marginella. 

När jag kliver in i ridhuset har jag ansvar för samtliga elever, både gällande säkerhet och att de får valuta för pengarna. Jag har också ansvar för ponnysarna, deras välmående och säkerhet. 

Med det sagt så är det viktigt att våga sätta ner foten, bli obekväm och ryta ifrån när någons säkerhet eller välmående hotas. 

Det kan vara att folk på läktaren är stökiga av olika(fast även alltid lika outgrundliga) anledningar. Det kan vara när någons beteende påverkar gruppen negativt. Det kan vara när jag som ridlärare upprepade gånger håller på att bli överriden. Det kan vara när ponnysarna rids vårdslöst eller när de blir orättvist behandlade. 

Som tur är behöver jag sällan gå in i den rollen men framför allt när man arbetar med barn och ungdomar tycker jag att det är viktigt att vara tydlig med vad som gäller här, på våran ridskola eller under ens träningar.

Det går nämligen inte förutsätta att alla vet vad som gäller, att alla tycker det är viktigt att vara i tid, förstår att deras handlingar kan påverka hur sju andra elevers lektion blir eller blivit uppfostrade med samma nolltolerans mot att vara stygg gentemot ponnysarna som man själv förespråkar. Det är för nonchalant och kan till och med bli farligt när man tagit på sig ansvaret för 14 individer under 45 min. 
Det betyder dock inte att man inte eftersträvar ett pedagogiskt och härligt klimat. Men som med mycket annat är det inte svart eller vitt, det är en jäkla gråzon. 
(null)
Foto: Olivia Westin 

/Hanna - dr Jekyll and Mr Hyde