Hej! Jag skulle vilja låna din bil ett år, jag lovar att uppskatta den jättemycket!

 
Nästan alla som annonserat ut en häst har nog stött på detta märkliga fenomen; människor som hör av sig på försäljningsannonsen med förväntan att få varan (i detta fall hästen) utan att betala för sig och utan att göra det definitiva åtagandet som ägande är. Det faschinerar mig. Det är som att jag skulle gå in på hemnet, hitta ett hus jag gillade och ringa och fråga om jag fick bo i det utan att betala.
Om någon vill låna ut sin häst kan man anta att det står i annonsen, eller att vederbörande annonserar under ”fodervärd sökes”.
 
Ett ständigt argument som dessa personer kommer med är att de erbjuder ett kärleksfullt hem. Det fungerar inte på mig, då jag känner att någon som faktiskt investerar sina egna surt förvärvade slantar faktiskt går in med ett mycket större engagemang. För er som tänker argumentera emot det så kan jag säga att det finns en hel del statistik hos försäkringsbolag som pekar på att människor i allmänhet är mycket mindre rädda om saker de inte själva äger (naturligtvis finns det undantag). Med detta menar Jag inte att såga alla som har foderhäst, jag bara motsätter mig argumentet. Dessutom är det värt att fråga sig om den som inte har råd att köpa häst verkligen har råd att äga den? Det är ju i det löpande som de stora kostnaderna ligger.
 
Sen har vi en nackdel till, som fodervärd kan man säga upp avtalet och lämna tillbaka hästen. Detta kan Ju innebära en mycket svår sits för någon som inte har möjlighet att ta tillbaka en häst. Man kanske har sagt upp sin stallplats, kommit in på en utbildning eller flyttat. Det kanske var på grund av något av detta man ville sälja hästen från första början, och då är det svårt att plötsligt få tillbaka den för att fodervärden tröttnat. 
Erbjudandet är alltså att avstå betalningen men stå kvar med risken. 
 
Det är också många som känner att säljaren borde glädjas åt att få hästen utbildad. Visst kan det finnas en hel del sådana samarbeten som innehåller ömsesidig nytta, men många som erbjuder sig är inte speciellt kvalificerade för uppgiften och jag brukar alltid förorda för hästägare att det är bättre att betala en professionell aktör istället och därigenom kunna känna en större säkerhet att arbetet blir väl gjort.
 
Det är helt okej att drömma, men för mig är det ett oskick att höra av sig på säljesannonser med fodervärdsförfrågningar om inte säljaren skrivit att det är intressant.
 
Sigrid / tydligen häxan surtant idag
Visa fler inlägg