Har trafikolyckor med hästar ökat?

Idag igen kom det upp en artikel i mitt facebook flöde om att en häst förolyckats i en trafikolycka. De artiklarna har dykt upp nästan var och varannan vecka känns det som, iallafall i år. Många bland kommentarerna frågade sig samma sak som jag frågar mig; Har trafikolyckorna med häst ökat och vad beror det på?

Byggs stallen närmare stora vägar eller är det vägarna som byggs nära stallen?Det faktum att bilförarna inte anpassar fart eller avstånd har ofta varit ett problem. Det har varit många bud men jag fastnade vid en av teorierna. Flertalet av de olyckor som det rapporterats om har hästarna förolyckats då de kommit lösa på ett eller annat sätt. Teorin som då diskutera är då; har hästhanteringen blivit sämre, det vill säga att kunskapen om hästar och hästhantering blivit mindre? 

Ett ämne som varit på tapeten de senaste 3 åren är ju att i och med att de gamla hästkarlarna(säkert hästkvinner också) lämnar jordelivet är det desamma med gedigen kunskap om hästar och hur man hanterar dem. Detta i kombination med ett snabbare samhälle där barn och ungdomar inte hinner mer än att sitta upp, styra runt och sitta av innan de ska iväg på nästa aktivitet. Vilket gör att de går miste om att lära sig läsa, förstå och hantera hästar.

Om de specfika olyckorna som rapporterats om är pga av bristande kunskap vill jag absolut inte uttala mig om, ett av dem tror jag till och med hade med en hund att göra. Men vi kommer att få betala ett pris för att den kunskapen om själva djuret, hur det bör hanteras och hur det reagerar på olika saker försvinner i ett avgasmoln från en minibuss fullpackad med ungar som ska från stallet till fotbollen. Om det priset är trafikolyckor låter vi vara osagt med det kommer att ha en bitter eftersmak, sanna mina ord.

/Hanna