Har trafikolyckor med hästar ökat?

Idag igen kom det upp en artikel i mitt facebook flöde om att en häst förolyckats i en trafikolycka. De artiklarna har dykt upp nästan var och varannan vecka känns det som, iallafall i år. Många bland kommentarerna frågade sig samma sak som jag frågar mig; Har trafikolyckorna med häst ökat och vad beror det på?

Byggs stallen närmare stora vägar eller är det vägarna som byggs nära stallen?Det faktum att bilförarna inte anpassar fart eller avstånd har ofta varit ett problem. Det har varit många bud men jag fastnade vid en av teorierna. Flertalet av de olyckor som det rapporterats om har hästarna förolyckats då de kommit lösa på ett eller annat sätt. Teorin som då diskutera är då; har hästhanteringen blivit sämre, det vill säga att kunskapen om hästar och hästhantering blivit mindre? 

Ett ämne som varit på tapeten de senaste 3 åren är ju att i och med att de gamla hästkarlarna(säkert hästkvinner också) lämnar jordelivet är det desamma med gedigen kunskap om hästar och hur man hanterar dem. Detta i kombination med ett snabbare samhälle där barn och ungdomar inte hinner mer än att sitta upp, styra runt och sitta av innan de ska iväg på nästa aktivitet. Vilket gör att de går miste om att lära sig läsa, förstå och hantera hästar.

Om de specfika olyckorna som rapporterats om är pga av bristande kunskap vill jag absolut inte uttala mig om, ett av dem tror jag till och med hade med en hund att göra. Men vi kommer att få betala ett pris för att den kunskapen om själva djuret, hur det bör hanteras och hur det reagerar på olika saker försvinner i ett avgasmoln från en minibuss fullpackad med ungar som ska från stallet till fotbollen. Om det priset är trafikolyckor låter vi vara osagt med det kommer att ha en bitter eftersmak, sanna mina ord.

/Hanna

Den förkylda ridläraren

När den förkylda ridläraren gör enté i ridhuset är det till the imperial march som darth vader alltid tågar in till i Star wars. 


När man är förkyld som ridlärare har man inte lika mycket tålamod som vanligt, i samma takt som febern stiger, skenar impulsen att utbrista "hur svårt kan det va?!" istället för att ge konkreta tips. 

Det är också svårare än vanligt att hålla reda på vad man sagt och till vem. Åt vilket håll är höger och ger man samma instruktion hela tiden i ren feberyra. Detta går bara att bota med en paus på ridhuspallen. 

Som förkyld ridlärare är man som stålmannen med kryptonit. Rösten som är vårat viktigaste redskap sviker. Den bryts och kraxar likt för en 14 årig grabb i målbrottet. För att överleva en kväll får man dricka mer te än en brittisk överklassdam. 

Slutligen när alla lektioner är slut och det bara är städning kvar så blir man 5 år gammal igen fast kroppen känns som 105. Man går omkring och torrgråter för att ponnysarna skitit som gödselspridare på crack och sängen känns oändligt långt borta. Man behöver minst en halvliter redbull för att orka köra hem.

Sen är det bara att ladda om, trycka halstabletter, vila, värme och vätska innan det är dags igen. Som tur är orkar man ta sig igenom lektion efter lektion tack vare fina och duktiga elever. 

/Hanna - inne på feberdag nummer 2

Shopping ångesten

Jag skulle behöva besöka närmsta ridsportsbutik, antingen en fysisk butik eller en näthandel. 


Till skillnad från många andra pirrar det inte av förväntan i min kropp. Nej den skälver av ångest. 

Jag är i behov av ett par nya ridbyxor då jag spräckte mina favoriter efter 5 år tillsammans. Björnen skulle nog gå bra på ett poponcinobett så det ligger också på shoppinglistan. 

Vad an denna ångest tänker ni? Om vi börjar med bettet så får man punga ut 1200 för det italienska underverket. Det är lite mindre än en halv stallhyra, det är en enkelt biljett till barcelona och det är vad meetinget i Umeå kommer att kosta. Är inte det ångestframkallande så säg.

Sen har vi ridbrallorna, ni vet redan vad jag tycker: de flesta är obekväma och gjorda utan tanke på höfter eller rumpa. Nummer 2 är att de är så himla fula. Det är färger som inte används på byxor i vanliga fall av en anledning. Oranga byxor med glitter stjärna på baken är jäkligt svårt att bära upp. Nummer 3 är att för ett par fula, illasittande byxor får man betala minst 700 pix. 

Så nej, det pirrar inte i kroppen. Den skälver av ångest

/Hanna - kommer förmodligen köpa illasittande brallor utan skoning för 300 kr


Visa fler inlägg