Vad kan du få för pengarna?

Ibland är det svårt att veta vad man kan förvänta sig att få för sorts häst utifrån den budget man har. Eftersom jag pratar med många som säljer och köper tänkte jag att jag kan dela med mig av min bild av hur det ser ut. Den är förstås en generalisering, ibland kan man få en häst till ett väldigt bra pris för att någon är i stort behov av att sälja, är dålig på att ta betalt eller gärna vill sälja hästen till en och därför går med på att gå ned i pris. Marknaden är också ganska skiftande, så om några månader kan det hända att den här listan är hopplöst fel ute.
 
För ca 10 000kr
 
Här får du räkna med travhästar, mycket gamla hästar, små ponnyer eller mkt unga korsningar av udda raser eller hästar med tung skadehistorik.
 
För ca 30 000kr
 
Här handlar det om kallblod, fullblod och en och annan häst eller ponny som är outbildad fast att den hunnit bli lite för gammal för att vara det. "Projekthästar" hamnar ofta i denhär prisklassen, men kan vara dåliga köp om du har lite pengar då själva projektet oftare handlar om medicinska åtgärder än själva ridträningen. 
Äldre hästar och hästar med skavanker kan finnas här, samt oinridna hästar som inte är toppstammade.
 
För ca 50 000kr
 
Nu börjar det gå att få en inriden häst av halvblodstyp. Man får dock räkna med att den har brister i utbildning, kondition, hälsa eller talang. Man kan också få en ganska okej ponny för hobbybruk. Fölungar och unghästar som är helt okej kan ligga i denhär prisintervallen.
 
För ca 70 000kr
 
Nu kan du få en häst eller ponny som har tävlat i de lättaste klasserna. Antingen en i tioårsåldern och uppåt som inte varit uppe i högre nivå, eller en tämligen orutinerad yngre häst. Möjligtvis också en som går lätt B och högre med lite blandade resultat. Är du berred att ta en som är 15 + kan du få en välutbildad läromästare för slanten och köper du oinridet kan du få en välstammad unghäst.
 
För ca 100 000kr
 
Nu kan du få en häst som går bra på lätt b nivå i hoppning, dressyr eller båda delarna och är en lagom ålder där den hunnit få en stadig grundutbildning men ännu inte är gammal. Köper du yngre hästar kan du få en inriden häst av god kvalitet eller en ännu bättre oinriden unghäst. För denhär slanten kan du få läromästare som gått höga klasser om den är äldre eller har någon skavank.
 
För 150 000 - 200 000kr
 
Nu kan du få en häst som går stadigt bra i 120 klasser eller msv c dressyr, med förmåga till mer, eller en som går ännu högre men inte tar så många placeringar. Du kan få en talangfull inriden och startad unghäst eller ett riktigt stjärnämne som är oinriden.
 
För ca 500 000kr
 
Nu kan du handla unghäst på SSHS auktionen, du kan få en dressyrhäst som rör sig riktigt bra eller är högt utbildad, du kan få en häst som gjort bra rundor i 140. Du har råd med en unghäst som startat championat med bra resultat. En ponny som kan gå SM.
 
Sigrid/ Bara man kompromissar lite kan man oftast hitta en fin fyrbent vän för en slant man har råd att lägga.