Guiden från stallet till Frappucino världen

I höstas lämnade jag 24/7 hästlivet och klev in i den vanliga världen. Efter att ha bott runt knuten till stallet och jobbat med hästar från morgon till kväll blev det onkeligen en omställning. För er som kommer att göra samma resa har jag därför sammanställt en lista på vad man kan tänka på och vad man bör vara beredd på när man kliver ut i den vanliga världen.

 

* Du kommer att behöva uppdatera din garderobe.

- som hästperson har man kläder att rida i, kläder att göra sjaskigt stalljobb som klippahästar, skura boxar och kratta manegeunderlag. Sedan har man sina lite finare ridkläder till när man ska iväg på träningar och sen har man sina tävlingskläder. Kläder utan hästhår och hästparfym är kläder för fest. Långa klänningar, korta klänningar, glitter och spets. Du kommer därför behöva storma in på närmsta HM och panik köpa kläder som man har på sig när man bara är vanlig person och ska gå utanför dörren.

* Du kommer att behöva jobba på dina konversationsstartare.

- Hittills som hästperson så har konversationerna alltid startart med "Vad har du för häst då?","Det är nästan skatigt mycket glitter på dagens ridutrustning va?" eller "Håriga och leriga hästar, ja nu är det verkligen vår". Ingen i den vanliga världen kommer att intressera sig för någonting som har ordet häst med eller ens antyder på våra fyrbenta vänner. Du kommer därför behöva göra en omvärldsbevakning, vad händer i den vanliga världen. Jag har snappat upp att ungefär alla tränar på gym, ungefär alla tycker om mat och ungefär alla ser på någon dokusåpa på tv som Bonde söker fru eller Paradise Hotell.

*Ingen kommer att förstå ditt livs kärlek - hästar och ridsport.

- Förvänta dig inte att någon kommer att ens lite förstå den passion och kärlek du känner för hästar och ridsport. Bäst att hålla det lite för sig själv, packetera det och lyft fram det i rimlig mängd. Typ "Jag rider." Annars kommer nämligen människor lägga huvudet på sne, le och titta på dig som en galen förvuxen 10 åring med rosa "Min Häst"-tshirt som Ä L S K A R hästar. De kommer se dig som en fanatiker och en tönt. En fanatisk tönt.

* Plötsligt kommer en acceptans för sjukdom och frånvaro bli ett faktum i ditt liv.

- Som hästperson är man van vid att enda gången det är rimligt att man inte dyker upp på jobbet eller i stallet är om man nästan har dött. Feber, stukade handleder, kaskad spyor - allt går att arbeta sig igenom så länge man tar sig upp ur sängen. I den vanliga världen är det orimligt att förvänta sig att man ska vara närvarande om man är sjuk eller helt enkelt har något annat lite viktigare inbokat. Sjuk är också ännu odefinierat men jag gissar på hosta och att man inte känner sig helt kry.

*Det är mer komplicerat att socialisera och kommunicera i den vanliga världen.

- Bland hästfolk och hästar är kommunikationen rak, den behöver vara snabb för man är alltid sen till allt och kommunikationen till hästarna har inte råd att vara diffus. "Jag vill att du ska kliva av min fot men jag kan inte säga det till dig utan jag vill att du ska uppfatta mina signaler som jag lite otydligt sänder ut med andra ord och kroppspråk". I vanliga världen måste man ta hänsyn till en massa saker som den man pratar med. Man säger sällan rakt ut vad man menar utan man säger nästan vad man menar så det finns utrymme för tolkningar och underliggande irritaion för feltolkningar.

*Kritik är en stor grej i vanliga världen.

- I hästvärlden är man van vid att få höra när man gjort dåligt och får göra om. Med exakt dom orden. I vanliga världen när man får kritik är det nästan som beröm, så bra grej!

*Det blir en tydlig avgränsning mellan "vanliga världen" och "hästlivet".

- Du kommer att kliva in och ur de olika världarna med de olika sociala koderna och sättet att vara. Även om man blir bättre på att vara en person med skjorta som pratar om veggo och crossfit så är det och kommer alltid vara så skönt att glida ner i de håriga ridbrallorna, omge sig av den distinkta hästdoften och hänga med sina allra bästa personer som man kan utvärdera K9's schampo, Henrik von Eckermans världscup insats och utbudet av shortchaps med.

/Hanna - en gång hästperson alltid hästperson.