"Galopp programmet" och om att hitta sin grej

Första gången jag kom i kontakt med galopp programmet var när jag studerade till ridlärare nere i Linköping. Mina skolkamrater pratade mycket om "Galopp programmet" efter att deras hästar varit skadade och skulle sättas igång. 
 
Av nyfikenhet googlade jag fenomenet och kom till en artikel om Åsa Fyrkman. Veterinären Åsa Fyrkman har tagit fram ett rehabiliterings program där man lösgalopperar hästen. Hästen rör sig till största delen bara i skritt och galopp. Hennes program rekomenderar hon att man håller på med i 6 veckor och att det är bra för att det sliter mindre på hästens rygg, leder och bakben då hästen landar i balans. Det finns tillfällen då det inte är att rekomendera, man ska inte spänna in hästen och man bör inte göra det på en häst som ruschar runt, då kan man göra övningen till ryttare. 
 
Ett annat form av Galopp program snappade jag upp från en källa som pratade om skillnaden på ridningen utomlands och i Sverige, hen berättade att man galopperade mer i länder som t.ex. Holland än i Sverige där stora deler av ridpasset utförs i trav.
 
Min tredje kontakt med förespårkandet för mer galopp träning i ridningen fick jag under en föreläsning med en hästfysioterapeut. Hen menade att skritten och galoppen är hästens "naturliga" gångarter. Hästen i det fria använder trav som ett kort inslag mellan skritt och galopp eller när hästen ska transportera sig korta sträckor.
 
Allt detta står som grund för det nya träningsupplägget Björn blev introducerad för i December när han skulle sättas igång igen. Jag har plockat det som jag tror passar oss från olika håll och utrifrån det skapat ett nytt träningsupplägg.  Ett nytt träningsupplägg var vi i ett desperatbehov av efter en säsong med skador och mediokra resultat. Så jag testade något nytt. Att galoppera Björn har alltid varit lättare än att rida honom i trav då han blir spänd i överlinjen och är svår att få fram till bettet. Galoppen som är hans starkare gångart är lättare att inverka på. Vi har knagglat på jag och Björn-hästen, vi har skrittat och galopperat.. och galopperat. Björn har blivit starkare i galoppen, fått ett bättre register, ser bättre ut muskulärt över rygg och bakdel OCH han travar som en miljon. Då ridningen satt sig i galoppen är han framme till bettet i traven så fort man bryter av från galoppen. Han vilar fint på steget och tappar mer sällan takten nu än förut. Det bästa av allt är att han varit skadefri en längre intervall nu än vad han var på hela förra året*peppar, peppar* *ta i trä*. 
 
 
/Hanna - gasar vidare 
Björn i Februari