Det är när man känner sig för dålig för att vara med och träna som man behöver det som mest

Många av oss känner nog till ursäkten "jag och putte är inte tillräckligt bra för att vara med och träna". Många av oss har nog använt den själva. 
 
I vissa fall så är det så enkelt som att hästen nyss lärt sig konka runt sin ryttare eller att man har fullt sjå med att hålla sig kvar i trav, då kanske det finns alternativ till den spetsade hopp/dressyrträningen.
 
Men det jag vill ta upp är när man inte vill vara med för att man inte vill visa upp sin skita matta för allmänheten. Man vet att man inte kan ta en galoppfattning utan att det blir en bocking bronko show, att man inte ens kommer fram till hindret innan hästen stannar, att ens häst stromar iväg och tar med sig varje bom på hela banan. Då är det lätt att säga att man inte är redo för det är en skrämmande tanke att vara med på en träning och faktiskt ha problem.
 
Jag har använt den ursäkten någon gång med alla mina hästar men sedan har jag svalt all stolthet jag haft och varit med än då. Det har varit stökigt, bökigt och förödmjukande men det har varit värt det v a r e n d a gång. När man dyker upp på träningen trots alla ens elefant problem så får man hjälp, hittills har jag inte blivit utkastad från någon träning. Istället har jag fått verktyg för att lösa problemen och en chans att komma vidare.
 
Första gången jag red för Ted var i Boden på min juniorhäst som bara stannade och stannade. Vi tog oss knappt över hinder i knähöjd därför att jag ridit på första distansen, ni vet den som man skymtar 15 m från hindret och länger iväg hästen. Min häst var så lång vid det här laget att han omöjligt kunde ta sig an hinder. Men vi var där, visade upp vårat problem och Ted presenterade en lösning som gjorde att vi kom vidare.
 
Jag tror att många av oss som rider måste bli bättre på att separera på person och prestation. Att du har problem att få hästen fram till hindret gör dig inte till en sämre människa. Med det tankesättet är det lättare att komma iväg och träna, få hjälp med problemet för det är när man känner sig för dålig för att vara med och träna som man behöver det som mest.
 
Ibland är det åt helvete bara
 
/Hanna 
 
 
#1 - - jessie:

Fruktansvärt bra inlägg. Man ska ju just TRÄNA. Alla ekipage har olika svårigheter att tampas med. En del stora, andra mindre men nog finns de där....alltid.
Man blir aldrig fullärd heller.
Man betalar ju för att få hjälp.
Övning ger färdighet.
Lycka till alla därute.

#2 - - Ida Qvarnström:

Oh yes, så är det verkligen! På samma sätt som man skulle behöva kunna plocka fram sin allra bästa ridning när det går som sämst, så behöver man verkligen hjälp när det går uselt! Det krävs mycket mod till det. Det är lätt att rida bra när det går bra, men för att det ska göra det måste man ju ta sig igenom en massa... så är det för alla! Viktigt inlägg dock, tror att många vill åka på träning och känna sig bra. Och vem vill inte det?? ;) Där har ju en duktig tränare ett stort ansvar. För att ryttare ska våga ta sig dit även när det går skit.