Vi behöver vara glada för andras skull

 
Det är svårt att tjäna pengar på hästar. Inte för att det finns för lite pengar, näringen omsätter många miljarder per år, men det saknas strukturer för lönsamhet. Det är många som investerar stora summor utan någon avsikt att det ska ge ekonomisk återbäring, så frågor som rör hästar får inte alltid ett lönsamhetsperspektiv. Vi har ingen stark lobby för hästföretagarna och ingen direkt samordning. I många andra länder har man hittat sätt att arbeta som ger systematiska intäkter, men här är det lätt hänt att bli sin egen hårt arbetandes, isolerade ö.
 
I detta kan det också hända att man känner konkurrens med andra som försöker göra liknande grejer. Det tror jag är ett stort misstag. Vi borde vara glad för varje hästföretagare som lyckas, den personen visar ju vägen, och kan vara en inspiration eller potentiell samarbetspartner. Varje gång man skrattar åt någon som har stora drömmar så försvårar man vägen för någon som kanske kan hjälpa oss alla. Det är inte den som kan mest om hästar idag som nödvändigtvis är bäst vare sig inom sporten eller företagandet imorgon. Det är den som har visioner, jobbar hårt, är ständigt öppen för att lära sig nya saker och håller ut. Vanligtvis framstår dessa personer som orealistiska i början, innan de gått på sina första nitar och lärt sig. Men dom kommer ofta igen, och tillsist blir dom bra. Stötta dem istället för att skratta åt dem, det hjälper varken dig eller ditt företag att vara trångsynt.
 
Om vi ska få andra människor att ta hästföretag på allvar, måste det börja med att vi tar oss själva på allvar. Det innebär att göra priskalkyler som innefattar lön för arbetstimmar, att granska sin affärsidé utifrån ett helt realistiskt perspektiv, att göra affärer som är lönsamma både för dig och din leverantör/kund. Du måste låta dem du arbetar med tjäna pengar med, det är då du får hållbara affärsrelationer, och det är nyckeln till överlevnad!
Respekt får man inte för att man skriker att man vill ha det. Respekt får man när man respekterar sig själv och andra, och gör bra saker. När vår resultatrapport visar ett överskott blir det svårare för någon att säga att vi leker med maten. Jag tror att vägen dit är att vi lyfter varandra!
 
/Sigrid - Beundrar alla där ute som har modet att försöka!
#1 - - Anonym:

Du har såå rätt!! Bra skrivet! / Ulli