Gestaltningen av satsande ryttare i sociala medier

Sociala medier är ett självklart inslag i dagens samhälle. Nästan alla har Facebook eller instagram, vem som helst kan dela med sig av åsikter och tankar via bloggar, Youtube och twitter. Vi blir kortsagt matade med vår omgivnings vardag samtidigt som vi försöker gestalta våran egen.
 
I och med intåget av sociala medier har ytligheten blivit påtagalig, det viktiga är inte hur man har det utan hur det ser ut. Det här tycker jag att man även kan se tydligt inom ridsporten. Förebilder idag inte i majoritet de som presterar ute på stora tävlingar utan de som har en snyggt kombinerad outfit med de mest exklusiva sakerna. När jag var ung följde man och såg upp till de från klubben eller närområdet som tävlade i SM och åkte runt på de stora tävlingarna. Vad de hade på sig tro jag inte ens att jag och mina vänner reflekterade över utan man var mer intresserad av hur de tränade, vilka tränade de för, hur de skötte sina hästar och så vidare.
 
Idag är det utrurstningen som drar mycket uppmärksahet, konton på sociala medier med mycket följare som är häst-nischade är ofta någon som plockar fram det ena equiline schabraket efter de andra, har minst 2 animo kavajer och den senaste hjälmen. Jag sätter mig inte emot att man gillar att sätta ihop matchande outfits eller att man är intresserad utav och tycker att det är kul med ridutrustning men jag blir frågande när det prioriteras högre än att rida för tränare, hålla efter hästen med kiropraktor eller massör. Jag pratar om när man gestaltar sig själv som "satsande" eller "equestrian" på sitt konto men satsningen går enbart ut på att konsumera den senaste ridutrustningen. För faktum är att man rider inte bättre i en animo kavaj och fake it till you make it fungerar inte i ridsport. Det är planering, dicsiplin och träning åter träning som gör en till en bättre ryttare.
 
Och förstå mig rätt nu, visst finns det de som har de senaste och tränar seriöst och målmedvetet men de är dem som hellre spenderar 5000 på tredje kavaj istället för 5 stycken helgkurser och påstår att de är satsande jag är frågande till. Allt är nämligen inte som det ser ut, mycket på sociala medier är ett filter.
 
/Hanna - är fundersam över prioriteringarna när det ska satsas mot toppen och vilka man har som förebilder.
 
 
 
 
 
#1 - - Anna:

Hej!

Mycket spännande inlägg. Jag vet dock inte om jag kan hålla men, men det kanske är för att jag känner mig träffad.Jag driver en youtubekanal som jag tjänar pengar på och ett instagramkonto med 5000 följare. Jag har inte valt att vara en förebild när jag bestämt mig för att lägga ut material om mitt liv. Jag har de mest tillgivna följarna, de stöttar mig och de finner glädje i mina poster på sociala medier. Därför älskar jag att dela med mig. Det är som ett jobb. Jag satsar och kallar mig "equestrian" i min instagramprofil. Men jag satsar inte på att rida SM, utan jag satsar på att tävla och ha roligt och att få utvecklas med min älskade ponny. En satsning på mitt sätt.

Precis som du säger så är sociala medier ett filter där inte hela vardagen visas upp. Eftersom jag vet att jag får mer "likes" och återkoppling på en bild där jag visar upp min nya luddgrimma - än en bild där jag visar en svettig ponny efter ett intervallpass - så blir det gärna ett vinklat flöde. Det jag menar är bara att ibland kanske inte flödet visar hur mycket jobb som ligger bakom utan bara den nya fluffgrimman. Det ena måste inte utesluta det andra.

Ingen kritik eller så - jag ville bara ge dig ett annat perspektiv på saken för det är sannerligen en intressant tanke :)

Anna

Svar: Absolut det nämner jag också i inlägget, hade jag har full förståelse för att det finns ett intresse för utrustning precis som det finns ett intresse för mode i allmänt och att man kan ha det intresset samtidigt som man tränar hårt. Det jag syftar på är att jag upplever att många unga ryttare inte är medveten om hur mycket träning det krävs om de nu har satt det målet(många som inte har det målet inkl jag själv) utan tror att dyr utrustning är förknippat med att vara framgångsrik. Tycker att du har en härlig YT kanal, mitt inlägg var riktat mot en annan grupp ryttare. MvH Hanna
trojkan.com