Svårigheterna med att veta skicket på en häst

 
Som både säljare och köpare av häst så är detta ett dilemma. Jättedyra hästar genomgår besiktningar för flera tusentals kronor, med röntgen från topp till tå för att båda parter ska veta hur det ser ut, men det är ju knappast någon köpare av billigare hästar som vill lägga till 20000kr i priset för något sådant. Sen är det ju inte ens säkert i en sådan besiktning att man kan lova att hästen kommer fungera. Vissa hästar hoppar år efter år med skev benställning och lösa benbitar, andra fungerar inte alls trots att plåtarna är PROK.
 
Det som är svårt är förstås att hästen inte är konstant. Det som syns i en besiktning är dagsformen och hur hästen svarat på den belastning den varit under. Två lika duktiga ryttare kan ha två helt olika träningsupplägg och samma häst kan funka i det ena men inte i det andra om man har otur. Speciellt känsligt är det i början när allt är förändrat (underlag, hovslagare, sadel, träningsupplägg, etc).
 
Ibland kan det också ta många år hos samma ägare att upptäcka ett fel. Jag hade en häst som jag var med och red in och sedan gjorde utbildningen själv på. Jag hade känt hästen sen han var ett, och han kollades regelbundet av veterinär. När han var sju och åkte ut på lite större tävlingar med ett annorlunda underlag än han var van vid, tog det stopp. Det räckte med en tävlingshelg för att en svaghet som han antagligen hela tiden haft skulle ta ut sin rätt. Det var inget jag hade kunnat ana att det skulle hända. Lösningen fick bli att anpassa arbetet efter vad hästen klarade av, han är såld och tävlas numera i dressyr istället. 
 
Min erfarenhet är att man inte kommer ifrån en del skavanker på hästar, och att man tjänar mycket på att vara lyhörd och lära känna sin häst, så att man kan planera träning, massage, kiropraktik etc i förebyggande syfte. Det kommer inte ta bort all risk, men det kan bättra oddsen. Om det ändå inte fungerar så finns det ibland hästar som kan fortsätta ha ett bra liv hos någon som är intresserad av ett annat användningsområde, olika ridgrenar ställer ju olika fysiska krav på hästen, och samma gäller för olika ambitionsnivåer.
 
/Sigrid - man gör så gott man kan!