Hästmänniskornas vanligaste och största lögner

 
X "Jag är klar i Stallet om 30 minuter"
 
Snarare 1 timme. Eller 3. 
 
x "Jag köper en dyrare kavaj, så att jag kan ha den länge"
 
Så länge som det tar för Animo och Equalityline att komma ut med sin höstkollektion.
 
X "Det vore skönt att ha färre hästar, så man han vara ledig oftare"
 
Ledig tid som kan ägnas åt att leta efter nya hästar...
 
x "Nej, jag orkar inte mer choklad"
 
Fyll en foderskopa med choklad så ska jag nog kunna äta den lika fort som min häst tuggar i sig en likadan skopa havre...
 
x "Huvudsaken att känslan var bra, resultatet spelar ingen roll"
 
Kan ändå vara bra att hålla sig undan när det blivit ett sånt där resultat som inte spelar någon roll...
 
x "Det är ändå bara en hobby"
 
Och påskharen finns på riktigt... Sanningen är att jobbet, familjen och allt annat är en hobby vid sidan om hästarna...
 
/Sigrid - avslöjar er alla!

Till dig som vill jobba med hästar

Man kan fråga vilken hästälskande 14-årig flicka som helst vad hon vill jobba med, och få svaret; "Hästar". Fast egentligen är det kanske bara en procent som verkligen vill det.
 
Det finns massor av ungdomar som tror att de vill jobba med hästar. Många kommer att inse på vägen att det inte var vad de ville. Andra kommer efter praktik eller kortare arbete att klaga på praktik- /arbetsgivaren och de usla förhållandena, för att sedan söka sig till annat arbete.
 
Faktum är att hästbranchen är så långt ifrån den fantasti många har om hur det är att arbeta med hästar. Att arbeta med hästar innebär för de flesta inte att rida, ändå kommer många praktikanter ut i stallarna med föreställningen om att de ska få göra just det. Jag minns en praktikant en gång i början av 2000-talet, som omsorgsfullt sminkade sig på morgonen sin första dag innan hon drog på sig sina läderstövlar och tog Charles Owen-hjälmen (hetaste hjälmen på den tiden) under armen och traskade ut i stallet. Vi övriga som arbetade där gav henne en snabb blick och satte henne i sedvanligt stallarbete - bandagera av hästar, täcka, släppa ut i hage och skrittmaskin, mocka, fodra och så vidare. Behöver jag nämna att läderstövlarna inte gjorde sig så bra i lerig hästhage?!
 
Efter någon vecka fick hon användning för hjälmen när hon fick skritta en skadad tävlingshäst i ridhuset. Jag har aldrig sett tjejen igen och jag förmodar att hon inte jobbar med hästar idag.
 
Om du funderar över din framtid och känner det minsta tvekan inför om ett arbete med hästar är något för dig - sök efter något annat. Ditt intresse måste vara så enormt för att du ska orka alla de tunga dagarna när regnet vräker ner och hästarna rymmer. Om du känner väldigt starkt för hästeriet så är nästa steg att fundera över VAD det är du vill göra egentligen. Om du är smart tycker jag att veterinär är ett utmärkt alternativ - du får jobba med hästar OCH tjäna bra pengar, så du har råd att skaffa en fin tävlingshäst att ha enbart för ditt höga nöjes skull.
 
De allra flesta vill rida, men ytterst få är tillräckligt bra för att leva på det. Om du har halvdana resultat i 120 och har ridit in grannens ponny - inbilla dig inte att du är en beridare som kommer att få betalt för att rida fina tävlingshästar. Problemet är inte att du aldrig fått chansen, problemet är att det finns så många som är mycket bättre. De riktiga beridarjobb som finns i Sverige kan man antagligen räkna på fingrarna.
 
Men om du brinner för hästarna lika mycket som jag gör, gå igenom alternativen och fundera över vad som passar dig, dina ambitioner och förmågor. Hästbranchen är bredare än man tror.
  /Jenny - har provat annat men är alltför insnöad på hästar
 
 

Fossila priser

 
Att hederspriser kan bli lite märkliga händer väl ibland (kommer ihåg när en klubbkompis vann bindor i B-ponnyklassen... Say no more), men det finns ett vedertaget pris som känns ytterst onödigt. Jag syftar förstås på plaketten! ingen har väl spikat upp en sådan sedan 1989? Jag har försökt komma på vad den är bra för; listan blev kort.
 
x sänke/ankare till alltför lätta ryktlådor. Med en samling plaketter i botten blåser den inte iväg ens om stormen Gudrun kommer tillbaka.
 
x Isskrapa. I alla fall de tunnare varianterna i aluminium går att använda till det i brist på riktig Isskrapa eller cd-skivor...
 
x man kan täcka över hål i väggen med dem. Dock aldrig måla om väggen igen...
 
x ifall man som ryttare tenderar att få en stark hand under ärovarvet så kommer en stor plakett i näven alla gånger ta undan förmågan att riva i hästens mun (även den nödvändiga bromsen med lite otur). Är det dessutom en av de tidigare nämnda aluminiumplaketterna med vassa kanter så har man kanske underlättat för kirurgerna vid ett eventuellt dåligt fall, med att lägga sitt eget snitt...
 
Skämt åsido så är plaketterna rätt dyra för klubben (får hellre prispeng, och om inte det går kan jag hellre betala till ungdomsverksamheten än få min plakett) och efter mina somrar på Kubal vet jag vilket svin det är för miljön att kosta på upphettning av metall till typ 960 grader för att gjuta något som blir liggande i lastbilen... Otidsenligt!
 
P.s Rör inte rosetterna! Tygblommor är de enda växter jag behöver...
 
/Sigrid - brukar lämna tillbaka plaketterna
Visa fler inlägg