Varför ingen föder upp ridskolehästar

Det har länge varit en diskussion kring att det är svårt för ridskolor idag att hitta ändamålsenliga hästar. Uppfödare använder hingstar med mycket nerv och spänst, som lämnar fina sporthästar som är roliga att tävla med men svåra att lära sig grunderna i ridning på.
 
Det skulle vara ganska enkelt att föda upp lämpliga ridskolehästar, men få är intresserade av att göra det. Det finns åtminstone två tydliga anledningar till varför det är så.
 
De allra flesta ridskolor lägger ungefär 60000kr på en stor häst. Anledningen är alltsom oftast att man inte har ekonomiskt utrymme att satsa mer. 
Enligt en schablon som Asvh tagit fram, kostar det 60000kr att ta fram ett normalt halvblodsföl till 6 månaders ålder. Redan här är det ju glasklart. Ridskolan kommer ju dessutom inte vilja ha hästen förrän tidigast när den är fem och efter att någon utbildat den. För att hästen skulle gå plus minus noll vid det laget får man lägga en nolla till i priset.
 
Här kommer nog många påpeka att få hästar blir värda de pengarna någonsin, och att uppfödare många gånger är beredd att gå back en aning ekonomiskt. Det är sant. Men, ofta gör man nog det för drömmen om att få fram den där stjärnan. Att plötsligt stå där med en Butterfly flip eller Fibonacci. Även om man sålt den innan den slår igenom, så är det en dröm för de flesta uppfödare att få vara en del av en sådan resa. 
Orättvist nog är det däremot många privatpersoner som absolut inte vill sälja sin häst till en ridskola. Man tycker på något sätt att det är en prestigeförlust. Själv tycker jag att man kan sträcka på sig om man gjort ett så bra utbildningjobb att hästen kan gå i verksamhet, det kräver mer skicklighet att forma en häst som alla kan rida än en som bara proffs klarar av. Sen tycker jag personligen att hästar ofta erbjuds ett bra liv på ridskolor, med kunnig personal som tar hand om dem, samvaro med andra hästar och bra foder. Mycket bättre än att hamna hos "fel" privatryttare.
 
Jag vet inte vad lösningen på problemet är, men jag tror inte att det är att förlita på att hobbyuppfödarna skall ta ansvar för ridskolornas behov. Det hade ju kunnat vara intressant om det gick att samverka mellan olika delar av hästnäringen så att det kanske gick att fånga upp ett par av de hästar som inte kommer gå något OS och utbilda dem för ridskolornas räkning, med kunnig selektering kan man säkert fortfarande fiska fram några halvblod med ändamålsenligt temperament. Det kvarstår dock att fundera över vem som skulle vilja ta notan...
 
 
Sigrid / filosofisk igen
#1 - - Carina:

I alla branscher så är det tyvärr inte kostnaden för att köpa in, producera eller föda upp produkter som styr utan marknaden. Du kan aldrig få mer betalt för en häst än vad din kund är beredd att betala, oavsett vilken kostnad du haft. En häst är ju sällan lönsam för varse uppfödare eller ryttare förrän den gått de stora mästerskapen och vägen dit har kostat! Men tänk så roligt vi har det i den här branschen:)

#2 - - Filippa:

Jag sålde min gamla häst, som inte längre räckte till för mig, till ridskola. Resonerade som så att är det någonstans han blir omhändertagen så är det ju där. Valde givetvis en ridskola med gott rykte, inte någon busk-ridskola.

#3 - - Caroline och unghästen Stina:

Jag tror att en del av problematiken ligger i att inte vanliga amatörryttare köper "rätt" typ av häst heller, för egentligen borde ju kundgruppen för "ridskolehästar" inkludera typ 80% av alla dem som har häst? Om folk slutade leta efter nästa stora stjärna, när de (människan alltså) inte är nästa stjärna heller, utan istället började leta efter ridbara och hållbara hästar med stabilt psyke, skulle efterfrågan på dagens kategori "ridskolehäst" öka markant.

Tills dess är väl lösningen att importera hästar från öst. Det kan vara bra hästar för en billig peng, inget snack! Men 1: Man vet inte vad de varit med om tidigare i livet. 2: Det gynnar inte svenska uppfödare precis.

Svar: Det är faktiskt ofta så att de hästarna ridskolan vill ha, passar många andra ryttare bra med. Tyvärr för ridskolans del betalar ofta privatkunderna något mer, och blir därför de som får köpa hästen. Tyvärr för säljarens del så blir slutpriset fortfarande alldeles för lågt för att det ska vara möjligt att ens gå break evan på en svenskproducerad häst. /Sigrid
trojkan.com

#4 - - Katarina:

Jag känner till flera ridskolor som börjat "lösa problemet" med att föda upp egna hästar istället. Visst tar det några år innan det är en färdig ridskolehäst, men å andra sidan kostar det inte jättemycket mer att hålla en häst i en verksamhet och sen vet man ju precis vad hästen varit med om och man har möjlighet att träna den så som man själv önskar. Svår nöt att knäcka, uppfödning generellt behöver bli billigare i mina ögon, för att få det att gå ihop ekonomiskt,