Sociala medier och hästförsäljning

 
Det fanns en tid då man läste hästannonser i tidningen Ridsport varannan vecka. Lät hästen intressant ringde man och bad säljaren posta ett VHS band med film. Ibland fick man vänta någon vecka, om någon annan hade fått bandet postat till sig innan. Ville man veta vad hästen hade gjort för resultat så kunde man skriva en förfrågan om det till svenska ridsportsförbundet. Det är en annan verklighet idag...
 
Överlag känns det positivt att allt är mer transparent. Det lönar sig inte längre att ljuga om resultat eller skador, då en snabb sökning på tdb kan avslöja både hur det gått och om det varit uppehåll i tävlandet. Som köpare kan dessutom en Google-sökning på hästen ge en massa extra info i form av filmer och eventuella blogginlägg.
Och här kommer det in att man kan tjäna på att vara en smula strategisk. Först och främst bör man ju inte försöka sälja hästen som något annat än vad den är, skriver man att den hoppar i alla lägen fast den i själva verket inte hoppar alls, så tappar man all trovärdighet som säljare när någon söker på resultaten och än värre om man själv publicerat material som är motstridigt, tex beklagat sig över att hästen vägrar i en blogg. Den smidiga lösningen vore att sälja hästen till någon som inte vill hoppa, men kanske ändå sortera bort de mest svavelosande texterna, eftersom det ser illa ut om man klagat väldigt mycket på hästen.
 
Har man en häst som gör jämna bra resultat är det onödigt att publicera filmer på den enda gången man misslyckades. Du själv kanske vet att du red till och hamnade mitt emellan två distanser, men risken är att en eventuell köpare bara ser att hästen stannar och att det gör dem osäkra, även om allt annat är bra. Det är oftast så att det man ser med egna ögon gör ett större intryck än det någon berättar. Dvs du kan nämna att du fått stopp när du kommit fel, och kunden förstår situationen, men att se det gör dem mer osäkra. 
 
Om man nu ändå vill lägga ut misslyckade rundor, kanske för att kunna gå igenom vad som hänt med sin tränare tex, så kan ett tips vara att markera dem som olistade, så att bara de som fått en länk kan se. 
 
/Sigrid - ärlighet varar längst, men man behöver inte göra sig sämre än vad man är.