Det är dyrare med oxfilé än falukorv!

 
Det är populärt att prata om oseriösa hästhandlare, och det finns säkert ett par sådana där ute om än långt ifrån alla, rötägg kan man hitta i alla kategorier av folk. Men ibland verkar man glömma bort att man själv också är delaktig i att genomföra ett köp. 
 
Jag förstår av egen erfarenhet att viljan många gånger är mycket större än plånboken, och ofta kan det vara kunderna till de billigaste hästarna som fått göra störst uppoffringar för att få fram pengar alls. Man har inte råd att köpa fel och man har naturligtvis samma önskemål om hur bra hästen skall vara som alla andra. Här finns det en jättestor risk att man så gärna vill tro på mirakel att man faktiskt låter sig "luras". Det går faktiskt att bättra oddsen, fast det kräver kanske en nykter granskning av vad som är rimligt att förvänta sig.
 
Steg ett för att inte bli lurad är att ta reda på vad som är rimligt att få för den budget man har. Om man till exempel kan lägga 40 tkr, och vill ha en häst att tävla på, så räcker det med 20 minuter på hästnet för att se att man inte kan förvänta sig en svenskfödd, välutbildad, snygg och skadefri 7 åring med trevliga ridkvaliteter. En sådan häst kostar minst 100tkr mer. Om man då tar in detta, så kan man med hjälp av det sunda förnuftet förstå att även om det går att köpa väldigt fina importerade hästar för lägre priser än svenska, så kommer det aldrig att skilja så mycket på en motsvarande häst. Precis som att du alltid får betala mer för oxfilé än korv, även när den är importerad.
 
Betyder detta att alla importer är dåliga? Nej. Om jag ska köpa en häst för 40 så blir det nog en import, i länder som producerar väldigt mycket hästar blir ju medelmåttorna billigare. Dock kvarstår ju faktum att det är för lite pengar för alla de kvaliteter jag nämnde ovan. Om en häst är billig (gäller både svenska och utländska) så bör man ta reda på vad som är anledningen till det. Här kan det finnas både bra och dåliga skäl till varför det är så. Vanligtvis kan det handla om avvikande storlek (om du själv är väldigt liten eller lång kanske detta inte ens är en nackdel?), att hästen inte är någon stor talang ( om den duger till det du vill göra så kan ju det vara tillräckligt?), att hästen är svårriden (heta, starka och tjafsiga hästar blir ofta mycket billigare än en lika bra häst som är lättriden), att hästen ligger efter i utbildning (här bör man fråga varför, ibland är det för att den varit hos ägare som inte kan eller inte haft tid, då är det en bra chans att få mer häst för pengarna. Ibland har den varit skadad och då är det bra att veta på vilket sätt), eller så har hästen någon gammal skada. Ibland kan det också dyka upp hästar som är billiga pga att något hänt säljaren som gör att de måste få iväg hästen snabbt, men det faller in på kontot för ovanlig tur...
 
Måste man alltid avfärda en häst som varit skadad? Nej. inga hästar är perfekta, i 9 fall av 10 betyder aldrig halt att den aldrig belastats/ aldrig kollats för hälta eller att säljaren inte känner till hästens historik. De flesta hästar har någon gång haft någon skavank. Be istället om att få ta del av de eventuella journalerna och låt en oberoende veterinär hjälpa dig med riskbedömningen. Om hästen har fungerar under en längre tid så bör det också vägas in i bedömningen. Det kan finnas en hel del hästar med tex röntgenfynd som är billiga pga detta, men som inte är besvärade. Sen kan det också finnas väldigt fina tävlingshästar som kräver ett visst upplägg och underhåll för att fungera. Om du klarar av att hantera det kanske du får en väldigt välutbildad häst för din slant.
 
Det finns inte riktigt något rätt eller fel, allt beror ju på vem man är och vad man vill, men det känns ofta bättre att ta en kalkylerad risk än att blunda för omständigheterna och sen bli ett offer för dem...
 
/Sigrid - långrandig när jag pratar om hästköp