Ridning är en lagsport

Tävlingarna på Näset är i full gång och som på många andra tävlingar kan man notera en trend av att morra eller skrika på hästarna innan hinder. 

Till exempel när hästen står emot på ett "tittigt hinder". 

Att skrämma en skrämd har nog inte i något sammanhang varit särskilt lyckat. Det faktum att ingenstans under hästens utbildning skriker man eller morrar åt hästen gör det hela ännu mer besynnerligt. Tillrättavisning sker på annat sätt och allra lättast att lära har man ju genom uppmuntran. Även hästar.  Så var kommer det ifrån? 

Uppmärksamma har vi strukit runt på tävlingsplatsen och iakttagit. De som skriker och morrar har ett entourage av människor som i sin tur ropar att de ska vara bestämda, visa vem som bestämmer. Vara hård. 

Det verkar ha fallit i glömska att ridsport är en lagsport om än bara med två individer. Tänk er själv att vara i ett lag där någon skriker och hotar mest hela tiden? 

Som ryttare är man också lagledare och den påverkande parten. Det innebär att man visar vägen, bär största ansvaret för missar och står för att skapa harmoni och glädje. 

ödmjukhet och förståelse är en bättre grej att förmedla än bestämd och hård, speciellt till barnen. Hur man förhåller sig till sin häst skiljer sig inte alls från hur man är mot sina kompisar. 

/Hanna och Sigrid - ingen vill vara med någon som skriker


#1 - - Karin i Stockholm :

Sååå himla bra skrivet !!! Borde vara en självklarhet men hur många kan känna igen sig på bilden ? Ni är sanna hästmänniskor och förebilder ! TACK !!!