Inte så dumt att vara lärling

 
Snart kommer nästa inslag om Kellys inridning, vi har filmat och grejat med det, nu skall det bara klippas. Ni kommer se en liten ändring i upplägget där, det är Jenny som rider.
 
Jag har jobbat mycket med unghästar, tillräckligt mycket för att veta hur lång tid det tar om något går fel i början. Också tillräckligt länge för att veta att alla unghästar är olika, det som fungerar på en - fungerar inte på alla. Det dummaste man kan göra är att chansa, en skrämd häst kan ta lång tid att få ordning på.
 
Så varför tog jag hjälp med Kelly, när jag klarade mig själv med Zantino? Jo, det märktes mycket snabbt att hon hade nära till hands att bli frustrerad om hon inte förstod exakt vad som väntades av henne, och hon är snabb, spänstig och mycket uppmärksam. På en sådan hästtyp har man inte råd att göra fel, och de är inte bra projekt om man inte har ridit in ett mycket stort antal hästar tidigare. När en sådan häst signalerar att den är obekväm, gäller det att vara mycket snabb att lägga märke till det och välja rätt åtgärd. Med att lämna över ett par pass till Jenny som har mer rutin, undvek jag att utsätta hästen för eventuella missförstånd. Eftersom jag var med själv så lärde jag mig hur jag ska arbeta med henne, och tack vare det har jag inga problem med att rida henne själv idag.
 
Jag ser det lite som att vara lärling. Jag gör så mycket som jag kan göra bra för dagen, kommer för svåra moment så lämnar jag över dem, men är med och lär mig efter vägen. 
Jag tror att detta kan vara ett bra sätt för de flesta som vill lära sig att jobba med unghästar. Bättre att gå bredvid med någon som kan än att återuppfinna hjulet...
 
/Sigrid - har lärt sig tillräckligt mycket för att förstå att det finns mycket jag inte kan...
#1 - - j:

Härligt att läsa ett så klokt inlägg. Känsliga hästar behöver såklart mkt erfarna ryttare (erfarna på inridning) under inridningsfasen. Själv provade jag mig fram i ungdomen - vilket gjorde att vissa gick väldigt snabbt och lyckat att rida in och vissa fick jag ägna låååång tid åt mest pga av att jag från början läst av dem fel eller försent.
Med tiden blev man ju dock erfaren även på detta sätt - men rekommenderar helt klart din taktik. Synd ingen sa det till mig när jag var 19:) / ett 50-tal hästar senare...