Hektiska dagar

Varje gång man åker bort från sina hästar så innebär det att man får massor att göra när man kommer hem. Det slår aldrig fel. Trots att jag har haft Sigrid i stallet i tre dagar , som inte bara har skött om utan även ridit hästarna, så har jag haft häcken full.
 
Efter 14 timmar med tåg hann jag hem igår lagom för att duscha, äta och sätta mig i bilen i två timmar för att ha träningar för ett gäng härliga elever. Två timmar hem igen, klev innanför dörren ganska precis vid elvasnåret och stupade direkt i säng.
 
Jag rider lite olika kategorier av hästar, inte bara ålder- och utbildningsmässigt. Jag har ett gäng som jag har hemma och rider varje dag. Ett annat gäng som jag rider någon dag i veckan och på tävling, samt någon enstaka som jag bara rider på tävling. Det som händer när man varit borta är ofta att alla en-gång-i-veckan- hästar samlas på samma dag, istället för lite mer utspritt som det kan vara annars.
 
Sedan brukar det av alltid bli merjobb av något slag när man kommer hem. Antingen har något gått sönder, eller så har en häst tappat en sko, eller så har det blivit dåligt mockat så att det tar dubbelt så lång tid som vanligt, fodret har tagit slut, eller så är det något annat. Garanterat någonting i alla fall. Idag blev det till att stöka om i stallet för att göra plats för två till hästar. När jag var nöjd så visade det sig att en av hästarna inte var det. Ett litet sto som hamnat mellan två stora valacker som hon absolut inte kände sig bekväm med. Hon skrek och såg arg ut, men var nog egentligen lite rädd för dom, för slutligen parkerade hon sig i mitten av boxen, skrapade allt spån baktill och vägrade äta. Det var bara att flytta om och ställa den lilla prinsessan i hörnet så att hon fick vara i fred.
 
Imorgon blir det full fart igen, och i helgen, som egentligen betecknas som lugn, ska jag ha träning två dagar och ha dubbla visningar av saluhästar. Och så lär man väl vilja hålla lite koll på både ponny-SM som går här i Sundsvall, samt CSI i Helsingborg.
 
/ Jenny - häst twenty-four seven

Jag är inget årgångsvin

 
När Jenny har varit på Flyinge har jag hållit ställningarna hemma. Det betyder sju hästar att rida och sköta. Mitt 20-åriga jag skrattar högt och säger att det är semester. Mitt 31-åriga jag konstaterar att jag verkar åldras mer som en tetra Credos än en flaska Amarone...
 
Det händer onekligen något med arbetskapaciteten när man jobbat tillräckligt hårt tillräckligt länge. Jag kan inte minnas att jag brukade få ont i axlarna av att mocka ett par boxar. Nu tar det dessutom mer än två låtar på radion innan det är klart, vilket brukade vara min maxgräns per Box när jag var yngre. 
 
Och som att det inte var nog med det, jag kan heller inte festa till klockan fyra, för att sedan resa mig som Fenix ur askan och åka på tävling. Nej, plötsligt behövs det sömn. Och hälsosam mat. Annars fastnar tant framför Bingolotto med en påse Bridgeblandning och katten i knäet... Känns som att det är typ 5 minuter bort till att jag sätter mig i fönstret och tittar på bilar som kör förbi. Eller kokar kaffe och dricker det på bit.
 
Hursomhelst står det helt klart att jag får jobba hårdare för att jobba hårt nu.
 
/Sigrid - gammal relik

Praktikant guiden

Det har skrivits mycket om praktikanter och dagens ungdomar i hästbranschen. Det här är inte ytterligare ett sånt inlägg eftersom det mesta är sagt och det mesta håller jag med om. Istället tänkte jag bidra med något konstruktivt nämligen en guide för dig som tänkt praktisera på ett hästföretag. 

Det går att skriva en tjock manual likt den som följer med bilen men idag bjuder jag på den korta varianten. 

*Ta reda på vad det är för ställe du ska till, då vet du lite vad du har att förvänta dig. 

*Lär dig hästarnas namn. Att visa intresse överhuvudtaget är alltid ett plus men att inte kunna hästarnas namn kommer att göra det svårt för dig att utföra någon som helst arbetsuppgift. 

*Lyssna. När du får instruktioner så sug åt dig som en svamp, förstår du inte så fråga direkt. Det är bättre än att göra något halvdant på fel sätt i 2 timmar. 

*Se och lär. Enkelt sätt att lära sig rutinerna och hur det på bästa sätt utförs är att observera standard personalen. 

*Fråga. Det finns nästan inga för dumma frågor så fråga allt du undrar över. Kör loss frågesprutan första dagen så blir det lättare och snabbare att komma in i rutinerna. 

*Våga göra fel. Gör hellre fel än ingenting alls är bra att följa. Det är genom misstag man lär sig. 

*Ta initativ. Går hand i hand med ovanstående och nedanstående. 

*Om du för stunden inte vet vad du ska göra så gör någonting tills du kommer på eller får reda på. Det behövs alltid packas hö, krattas och sopas. 

*Överge din praktikvän. Kommer ni tillsammans till ett ställe så dela upp er eller be om att få dela på er. Ni kommer garanterat göra ett bättre jobb. Tvåsamhet bland praktikanter har en bedrövlig zombie effekt. 

*Hästföretag handlar ofta om att någon som är proffs ska utbilda, träna och tävla hästar. Alla andra runt om har till uppgift att se till att deras jobb blir så smidigt och enkelt som möjligt att genomföra. Du kommer alltså mest troligt inte sitta och rida hela dagarna. 

*Din praktik är träning för yrkeslivet inte ett Min Häst äventyr. Är du införstådd med det här från början så kommer du inte bli så förbannat besviken.

Med de här orden i bakhuvudet önskar jag er lycka till och ta till vara på praktiken då du faktiskt har tid på dig sen får du räkna med att du alltid ligger efter tidsmässigt. 

/Hanna 

Visa fler inlägg