Fördelar med årstiden

 
Det finns många bra grejer för hästmänniskor i november. Jag har listat ett par stycken highlights;
 
x Under ett tjockt lager lera är det ingen som ser ifall dina hästtäcken är gamla eller fula. All märkeshets faller i glömska.
 
x Precis alla roliga tävlingar och träningar är slut för i år, vilket sparar en massa kostnader...
 
x Det är hög tid att skruva i vinterbrodd. Detta är ett utmärkt sätt att testa din egen själsliga balans. Går du igenom alla hästarna utan att broddilskan kommer över dig så har du antingen Dala i Lamas jämnmod, eller en ypperlig gängtapp...
 
x Dags för vinterklippning. Tillfälle att få kvitto på hur du lyckats som hästviskare under året. Det fina med hästar är att de ofta ger en rak och tydlig feedback...
 
x Det blir kallt ute. Det bränner säkert flera kalorier extra att frysa en hel dag, och du behöver dessutom inte längre tvätta håret, då all hjälmfri tid blir med en mössa på huvudet.
 
Sigrid / älskar lera, älskar råfuktig blåst...

Sihs-minnen

Sweden International Horse Show - Sihs - pågår för fullt i Friends arena. Mitt facebook-flöde har inte varit så enformigt sedan Falsterboveckan i somras. Eftersom mer eller mindre alla jag känner är hästmänniskor, och alla verkar vara där, så bombarderas jag med bilder på arenan och omgivningar ur alla möjliga vinklar.
 
Ett tag funderade jag på om jag skulle åka ner också, men det blev inte av och jag är hemma och har träningar istället. Imorgon ska jag vara i Härnösand på deras nya anläggning, det ska bli grymt kul att se den! Och jag ser verkligen fram emot att få tävla själv i deras 30x80 meters-ridhus nästa år!
 
Sihs väcker också en del minnen - dels från när man själv var i Globen för första gången som publik, jag tror att jag var i fjortonårsåldern ungefär och tyckte allt var jättehäftigt - och dels från senast jag var där för några år sedan. Då som ryttare, jag hade fått chansen att tävla där med Kina.
 
Kina var ju en väldigt speciell häst på många vis, och jag hade spökat ut hela hinderparken hemma med paket, glitter, kulor och aluminiumfolie för att hon inte skulle bli allt för tittig inne på arenan. Men jag hade visst missat en sak - hennes hysteriska rädsla för hästar i trä...
 
 
Redan vid besiktningen började Kina visa sin nerviga sida. Reflektionerna från hockeyrinken på Hovet där man red fram gjorde henne synnerligen svårhanterlig. Vid morgontrimning inne på arenan var hon däremot väldigt lugn och fin. Men så blev det dags för tävling. På framridningen var hon stressad, men hanterbar. Jag hade min plan klar och var beredd på att hon skulle bli spänd när vi kom in på banan, och det blev hon. Men det blev värre. Som näst sista hinder i grundomgången stod agriakombinationen, med deras klassiska blå hästar. Två år tidigare hade jag fått packa ihop och lämna en tävling där Kina träffat svarta trähästar som fick henne att springa igenom hinder och över banpersonal. Eftersom det inte hände igen hade jag inte tänkt mer på det, men jag hade uppebarligen inte behövt hoppa hästhinder under hela den tiden.
 
 
Jag startade och Kina var otroligt het och spänd, men felfri. Fram till hästkombinationen. Jag hoppade ett pepparkakshinder och hade sex galoppsprång fram till kombinationen. Jag hann två, innan Kina vräkte sig åt sidan. Efter det kom jag inte i närheten. Jag lockade, lirkade, klappade, skänklade och använde spöt. Jag kom aldrig i närheten av hindret, och vad som skulle bli mitt livs upplevelse blev istället en stor flopp. Jag tröstshoppade på mässan och ägnade cirka sju timmar åt resan hem i en av de värsta snöstormar jag kört i.
 
Nåja. Jag hade ju en snygg hjälm och kavaj nästa säsong!
 
 
/ Jenny - sämst när det gäller?

Fredagsmys för hästfolk

När after worken börjar närma sig sitt slut för övriga skickar jag ut veckans sista grupp ur ridhuset. 

Sedan följer en lerig promenad ner till stallet för skitkastning, höpackning och ridning. Vid speciella tillfällen kanske duschning av häst och packning till tävling står på schemat utöver det vanliga fredagsmyset i stallet. Vid mindre speciella tillfällen kan det vara saker som broddning och klippning istället för tacos och Idol. 

Avslutningvis somnar man med hö i håret och en halväten pizza vid sin sida till någon sändning av stockholm horse show. 

Hästig helg mina vänner - Hanna 
Visa fler inlägg