Brist på respekt i stallet

Idag tänker jag vara gnällig. En riktig gnällkärring faktiskt, en sån som är hundra år gammal, klagar på dagens ungdomar och påstår att allt var bättre förr.
 
Dagens ungdomar - där kom det - går i allt större utsträckning omkring med hörlurar i öronen. De skärmar av sig från omgivningen och stänger in sig i sin egen lilla bubbla med favoritmusiken. På ett sätt kan jag förstå det. I den allt mer livliga värld vi har omkring oss kan det vara skönt att kunna "stänga in sig", även när man inte har en dörr att stänga. Men ta för fan ur lurarna när ni kommer till stallet.
 
Jag kommer aldrig att vänja mig vid och acceptera att man stänger ute omvärlden när man hanterar eller rider hästen. När du mockar, ok. Men aldrig under ridning. Inte bara är det en säkerhetsrisk, det är också otroligt respektlöst mot både hästen och omgivningen. Hörseln är ett av våra viktigaste sinnen, och eftersom det är flyktdjur vi hanterar är det viktigt att vi, precis som hästen, reagerar på ljud.
 
Jag ska ta några praktiska exempel för att förtydliga mitt budskap:
  • Du är ute och rider i skogen, och hör en gren knäckas en bit bort. Din häst flyr inte av ljudet från grenen, däremot åsynen av älgen några sekunder senare. Har du missat ljudet är du inte beredd.
  • Du trimmar din häst på ridbanan och hör hur det börjar klinga. Hästen har trampat på sin sko som nu är lös. Du tar upp hästen till stallet igen. Hade du inte hört ljudet utan fortsatt att rida med den lösa skon kanske hästen till slut hade trampat in kappan eller en söm i hoven och blivit blockhalt.
  • Din häst som kändes fin igår har en begynnande infektion i kroppen och börjar andas ovanligt tungt under passets gång när ansträngningen ökar. Du missar detta varningstecken när du istället höjer volymen då din favoritlåt kommer upp.
  • En person som kommer in i ridhuset ropar att hennes häst är ung och mötesskygg, så att alla ska veta och kunna ta hänsyn till det. Du hör ingenting och galopperar en stund senare rakt mot unghästen som flyr och kastar av sin ryttare.
  • En annan ryttare frågar dig när du rider förbi om det är ok att ändra lite på cavalettibommarna, men får inget svar.
Jag säger det igen. Det är respektlöst! Använd dina hörlurar hur mycket du vill på bussen, men i stallet ska fokus ligga på hästen och omgivningen!
 
 
/ Jenny - bitterfitta
#1 - - Anna:

Du har mycket rätt i det du skriver men ska vi diskutera vad ryttare hör och inte hör kan vi först och främst stryka tappsko, rider du på en ridhusbotten är det svårt att höra om en sko sitter löst. Samma sak om en gren knäcks långt bort i skogen så är det inte säkert att du hör det trots att du är utan hörlurar då hästens hörsel är bättre än våran.
Kommer du in i ett ridhus med massa folk så kan jag hålla med dig ur med pluggarna och visa respekt!

Svar: Har du aldrig hört en lös sko på ett mjukt underlag så har du helt enkelt varit med tillräckligt länge än. Tro mig, jag har hört många!
Absolut så hör hästen ljud på längre avstånd än människan, men som jag skrev så flyr inte hästen av ljudet från grenen. Är älgen tillräckligt nära har du med andra ord möjlighet att upptäcka den innan ni möter den.
trojkan.com

#2 - - anna:

jo jag har hört det men jag misstolkade kanske texten för jag menade att den är lite glapp svårt att höra då Men vi har olika åsikter helt enkelt! Tycker det är bra att du tar upp det för det ger ju en tankeställare!

#3 - - Katrinne:

Kul att ha hittat in till din blogg! Såg en länk till detta inlägg på FB och inlägget är fantastiskt bra! Håller med dig!

#4 - - Elisabeth:

Jag håller med dig fullkomligt! Jag blir även lika förvånad varje gång jag ser folk sitta och prata i telefon när de rider, visserligen sker det ofta med handsfree, men uppmärksamheten ligger ju ändå inte där den borde. Jag kan ha förståelse för ett kort samtal om något väldigt brådskande, men långa samtal om allt och ingenting har jag ingen som helst förståelse för. There´s a time and a place...

#5 - - Malin:

Oj, hade da aldrig kommit pa tanken att lyssna pa musik nar jag rider. Ar det vanligt?! Hoppas och tror inte att jag har nagon i min bekantskapskrets som skulle vara sa dum och det ska jag val vara glad over. Ar det barn/ungdomar som gor det kanske det finns en foralder eller sa du kan saga till? Verkar dumt i allmanhet, speciellt om man ar ute och rider i trafiken/pa landsvag kan jag tycka. Skogen ocksa saklart... ja och i allmanhet!

#6 - - Ida Barsk:

Hej från en typisk ungdom som går med hörlurar i nästan 24 timmar om dygnet (även i stallet) & har gjort så länge jag kan minnas! Nu går jag inte varje gång med hörlurar i stallet to be honest, men det händer ganska ofta. De gånger jag gör det har jag lurarna i när jag mockar, gör iordning hästen, rider.. whatever. Bara för att jag gillar att lyssna på musik, podcasts eller vad jag nu känner för - så tappar jag inte greppet om omvärlden. Ofta sitter jag också med bara en hörlur i "just in case". Jag har aldrig haft problem med att inte uppfatta min omgivning! Jag både hör och ser vad som händer runt omkring. Fast då har jag självfallet inte volymen på max, utan har den som "bakgrundsljud" på låg volym. Det är väl inte mycket annorlunda jämfört med när man har radion på i stallet eller ridhuset?

#7 - - Karin:

Hej, jag trodde heller inte att det var vanligt... tills i helgen då jag kom till stallet och vi var bara två personer i stallet. Jag tillhör "återvändarna" och är full av entusiasm för att få vara i stallet tillsammans med hästar och kompisar. Döm om min förvåning när person 2 pratade i sin telefon (handsfree) hela tiden (1.5 tim). Jag är, a) inte intresserad av hennes analys av diverse kollegor, vänner, killar etc. b) vill gärna fråga min något mer erfarna ryttarkollegor om goda råd etc. c) tycker man kan vara artig mot varandra (det ska inte behöva stå i stallreglerna att man ska hälsa på varandra)... Sist men inte minst så vill jag småprata med min häst och inte i mobilen!