Nio sätt att bränna en lovande häst

Man kan se en hel del lovande unga hopphästar på unghästtesterna. Inte särskilt många av dem når svår klass i framtiden. En del blir skadade, en del hamnar hos ägare som är fullt nöjda med att tävla på lägre nivå. Andra visar sig inte ha riktigt så mycket kapacitet när det kom till kritan. En del kanske hade den fysiska kapaciteten, men inte den mentala. Och så är det några som hamnar hos någon som vill mer än de klarar av, och bränner hästen på vägen.
Här är nio punkter som alla kan bidra till att bränna en lovande häst. Tips: Gör inte såhär!
 
  • Du bestämmer dig för att rida breeders. Och genomför det, om det så tar 25 försök att kvala.
  • Du är med på alla träningar, tävlingar och pay´n jumps med din 4-åring. Inklusive 3-dagars hoppträning med två pass om dagen.
  • Eller så har du ingen tränare alls. Du tycker att ditt eget omdöme överträffar alla andras.
  • Du går upp i klasserna så fort du klarat kvalrundorna. Två 120 och vips var man redo för 130!
  • Du klarar inte kvalrundorna, men fortsätter att traggla på samma nivå utan att gå ner en klass ibland. Snart måste det ju lossna eller?!
  • Du har köpt en känslig, storhoppande unghäst men har själv inte balans eller koordination till att göra övningen att i lättridning stå två steg och sitta ett. Problem kommer att uppstå mycket snart.
  • Du tränar sporadiskt och bemödar dig inte med att åka till hemmaklubbens tävling på lämplig nivå, men anmäler dig till ett stort meeting långt borta. De större tävlingarna är ju så mycket roligare! Tävlingens lägsta klass är din maxnivå och du har nu ingen chans att gå ner en klass om något går på tok.
  • Du gillar att hoppa högt. Och mycket. Alltid. Ett hopp-pass räknas inte som hoppning om inte hindren är i tävlingshöjd och gärna lite till. Markarbete är tråkigt.
  • Din häst hoppar ständigt 140 över 90-centimetershindren. Du tänker att den nog behöver högre hinder att hoppa på.
 
 
/ Jenny - upprepa inte andras misstag
#1 - - Em:

Jag har två kompisar som jag är övertygad om att de har gjort en del av de misstagen, den ena en gång och den andra inte mindre än 2ggr. Hästarna är fina när de får hem dem men ett år senare har de hälta och blir triangelmärkta. De tränar mest hoppning och tävlar unga hästar allt för mycket.

#2 - - Åsa:

Tack för en helt klockren blogg! Hittade hit idag (via framsidan på blogg.se) och kommer garanterat återvända. Hög igenkänningsfaktor (trots att jag håller på med dressyr), humor, glimt i ögat blandat med allvar och tips. Like it a lot! :))

//Åsa

#3 - - Ida:

Stämmer bra - man ska inte göra om andras misstag i onödan. Mycket kloka ord! Kram och lycka till!

#4 - - Robex Lundgren:

cool bild

#5 - - Misan Jansson:

Kloka ord :)

#6 - - Anonym:

En viss självinsikt / rannsakan/ felsökning saknas frekvent inom ridsporten! För mig ngt märkligt då det kostar plenty!!!
Är aktiv i felsökning... men insikten är högst skiftande!!