Nosgrimmor

Vilken nosgrimma använder du och varför?

De allra flesta har nog inte en tanke på varför de använder sin nosgrimma. Den satt på tränset när de köpte det. Den var snygg. Få funderar över nosgrimmans ursprung och dess nödvändighet idag.

Jag har hört de som påstår att de har nosgrimman för att stabilisera bettet. Hur funkar det? Nosgrimman är en separat del av tränset som inte har kontakt med bettet.

 

Nosgrimmans funktion som munstängare tål att tänkas på. Om hästen gapar så mycket att vi känner ett behov av att stänga igen munnen, borde man då inte söka orsaken till att hästen gapar? Problemet ligger sannolikt inte i vilken nosgrimma du har, utan mer troligt i hästens munhåla, tränset och bettets tillpassning, och mest sannolikt din hand och helheten i din ridning. Det hjälper inte att du har en mjuk hand om du rider din häst på bogarna. Då kommer du att få ett motstånd mot din hand vid förhållning, oavsett om förhållningen är mjuk eller inte.

Jag har läst olika versioner om nosgrimmans ursprung. En är att förhindra att hästen bröt käken vid fall i full galopp. Genom att hålla munnen stängd fastnade inte underkäken i marken när hästen föll.

En annan är från armén, där man red med grimma under tränset för att kunna binda upp hästen. Man utvecklade då nosgrimman, med en ring undertill i samma syfte som grimman som tidigare satt under tränset. En tredje variant är förstås som dekoration.

Vad nosgrimman har blivit idag är ett medel att stänga hästens mun med. Vi har lärt oss att munnen ska vara stängd. Punkt. Problem med gapande mun löses med att dra åt nosgrimman istället för att trimma bättre. Från början använde man två sorters nosgrimmor - Remontnosgrimman på unghästar och den engelska nosgrimman på äldre hästar. Aachennosgrimman dök upp i slutet av 60-talet och hade ett enda syfte – att stänga hästens mun.

 

Idag sitter det en aachengrimma på nästan varje träns. Hur många ryttare har ens funderat över varför de använder underremmen?? Det första jag gör när jag köper ett nytt träns är att plocka bort den. Jag sparar den alltid, ifall jag någon gång skulle behöva den. Det har hittills aldrig hänt. Varför stänga igen munnen mer än nödvändigt? Prova att ta bort underremmen och se om du märker någon skillnad. Om inte – låt bli att sätta tillbaka den.

När jag fortfarande red ponny var jag på en clinic med Peter Eriksson, en av dåtidens stora ryttarstjärnor. Som avslutning skulle han rida en av norrlands mer kända hopphästar. En stor och stark häst som alltid gått starkt betslad. Efter att ha ridit den i fem minuter stannade han och bad personalen om att ta bort underremmen. Han förklarade att en stark häst kan kännas ännu starkare om man spänner åt nosgrimman för mycket, då spänner den emot trycket.

 

De orden har levt kvar i mitt huvud ända sedan dess. Jag lättade genast på min ponnys nosgrimma två hål (som för övrigt en dressyrtränare fått mig att dra åt hårt eftersom min ponny gick med käken på sned) och har ridit med lösa nosgrimmor sedan dess.

Jag använder i stort sett alltid en löst spänd engelsk nosgrimma. Den gör med andra ord ingen verkan alls. På unghästar kan jag använda en remontgrimma, som kan vara till hjälp när unghästen ska lära sig att hantera bettet i munnen. När Skrållan så hade slagit huvudet i boxen vid tävlingen i Falun i våras och hade ett sår precis där nosgrimman skulle ligga var valet enkelt. Plocka bort den.

 

Kina var en mycket het häst med ganska svår mun. Jag har provat olika nosgrimmor och bett på henne, men aldrig med några banbrytande framgångar. Vi nöjde oss istället med en lös engelsk nosgrimma. Det största syfte den hade var att vara hållare för hennes nosnät som däremot kom att bli en viktig del av hennes utrustning vid tävling utomhus. Hon var nämligen extremt känslig mot pollen och insekter på sin nos. Hon gapade visserligen ibland vid förhållningar, men eftersom förhållningen gick igenom så spelade det ju ingen roll. Tvärtom vill jag att hästen ska ha möjlighet att öppna munnen för att minska trycket på tungan om det vid något tillfälle skulle bli ett obehag för den.

 

Jag rider en del utan nosgrimma, främst hemma. Jag har tävlat utan nogrimma också, men ska jag vara ärlig så tycker jag nog att det är snyggare med. Utan känner jag mig lite som en western-wannabe som inte riktigt vet hur man gör men börjar med att försöka se ut som en westernryttare. Det händer att jag ses på någon häst med aachennosgrimma också. Det är i så fall en häst jag rider vid enstaka tillfällen och som har egen utrustning.

Anledningen till att jag tävlat utan nosgrimma är provokativ. Att tävla hoppning utan nosgrimma anses onormalt. Eftersom jag dessutom vet att många unga ryttare tittar när jag rider är det ett medel till att få folk att tänka efter. Varför rider hon utan nosgrimma? Vad jag vill uppnå är inte att folk ska sluta att använda nosgrimma, utan helt enkelt bara att tänka. Hur använder jag min nosgrimma och varför? Jag hoppas att det kommer en dag då man slipper se ryttare dragandes i tyglarna på en häst med hårt åtdragna dubbla nosgrimmor.

 

 
/ Jenny - det är skillnad på att lära och att tvinga
 
#1 - - Anna Staaf:

Superbra inlägg!! Jag gör som du, kör med aachen som sitter löööööst.
Men kan inte hålla med dig på en punkt. Vid användning av remont ser jag faktiskt det som att nosgrimman stabiliserar bettet! Eftersom den ligger strax nedanför bettet så upplever jag (i alla fall på min) att han blir mindre stökig i munnen då han får hjälp att hålla bettet på plats. Har fått liknande effekt vid användning av baucher så det känns som att det blir lite same same, alltså att nosgrimman stabiliserar upp kalaset litegrann :)

#2 - - Fia:

Har märkt på min starka häst att han drar emot om man spänner nosgrimman hårt eller sätter bettet för högt. Han går bäst med löst spänd engelsk nosgrimma o bettet relativt långt ner. Han funkar på remont också om man spänner lagom hårt, för är den för lös blir han irriterad, pullar ratar han helt.

#3 - - Mikaela :

Jag har en engelsk nosgrimma som endast sitter på för dekoration skull :) Jag gick på en föreläsning om hästens tänder där föreläsaren är hästtandläkare. Vi fick se en massa bilder på olika munhålor och med detta så fick man ju se hur mycket skador nosgrimman kan göra. Jag rekommenderar att man går på en sådan föreläsning, munhålan blir tyvärr ofta bortglömt! Tack för en super bra blogg!!!!

#4 - - Malin:

Rider med Remont på mitt 13 åriga sto, men den är så löst spänd att den mer är där för dekoration då jag precis som många andra tycker det är sinnessjukt fult utan.
Jag har däremot provat både engelsk, aachen, pullar vilket hon alla visar tydliga protester mot, trots att det varit otroligt löst spända. Även Micklem har jag provat som hon ratade totalt...slutade med ett PS träns, remonmodellen som hon trivs alldeles ypperligt med :)

#5 - - ida:

Håller med till 100%, rider själv en del utan nosgrimma eller med väldigt lösnosgrimma, jag menar, varför krångla till det mer än vad som behövs? 😉

#6 - - Sarah:

Kul med någon som lyfter detta! Min hästs nosgrimma är bara dekoration och bettet hänger löst för annars blir han kamel. Hatar att testa nya tränare för alla ska hissa upp bettet och sätta på snok men min häst hatar det. Ibland gapar han men det tar jag som ett tecken att lätta och rida fram och då stänger han munnen. Mycket bättre att låta honom få visa när jag rider bra och när jag är obehaglig i handen.