Hur går det till egentligen?

Så har det hänt igen. En ryttare har blivit diskvalificerad efter att man funnit blod på hans häst.
Nyligern har diskussionerna gått vilda angående Douglas Lindelöws avstängning för hård ridning. Jag tänker inte kommentera det närmare mer än att jag verkligen inte tycker att Douglas är en hård ryttare, och att omständigheterna kring fallet verkar högst oklara.
 
Den här gången är det en annan ryttare som inte heller på något sätt kan uppfattas som hård, snarare tvärtom. Bertram Allen vann Olympias Grand Prix med drygt två sekunder, men fråntogs segern sedan en FEI-steward funnit en gnutta blod på hästens sida. Enligt internationella regler diskvalificeras alltid ryttaren om man finner något som helst blod på hästen efter ritt, oavsett anledning.
 
 
"Såret" är mikroskopiskt och jag lider verkligen med Allen, som i en intervju med horseandhound säger att han är helt förkrossad.
"Jag har en fantastisk relation med alla mina hästar och deras välbefinnande är av största vikt.
Min fot måste ha halkat mot Quiet Easys sida när jag red mot klockan. Han är en känslig häst och det var bara en liten skråma."
 
Märket i sig är väl egentligen inte så mycket att säga något om, men jag kan inte låta bli att undra varje gång jag hör om en häst med sporrmärken. Hur är det ens möjligt?! Hur kan man med skänkeln få hål på skinnet? Visst, man kan skava pälsen på känsliga hästar. Jag har till och med haft en som fick nött päls i skänkelläget på vintern (vinterpälsen är ju som vi alla vet lite känsligare)  trots att hästen reds helt utan sporrar. Men från lite nött päls till att gå hål??
 
Jag kan inte så någon annan anledning än att man använder en vass sporre. Då skulle man kunna råka rispa hästen till exempel om skänkeln slinter över ett hinder. Så varför ska man använda vassa sporrar? Borde inte en vanlig rundad sporre räcka? Personligen har jag alltid haft svårt för sporrar av modellerna nedan, just för att det är vassa kanter på dem.
 
 
 
Jag har försökt att se vad det är för typ av sporre Bertram Allen hade på Quite Easy under tävlingen, men det är omöjligt. Det ser inte ut att vara den spetsigare varianten i alla fall, möjligen en vanlig rak sporre.
Hur som helst, det inträffade är tråkigt på så många vis, men vi kan inte vifta bort sporrskador, hårda inspänningstyglar och hästar som biter sig i tungan så att de blöder. Vi har omvärldens ögon på oss och det ser inte bra ut. Vi måste alltid fråga oss varför en häst blivit blodig under tävling och hur vi kan unvika det om vi vill ha kvar vår sport och få den accepterad av de icke insatta.
 
 
/ Jenny - fortsätter med mina  korta kulsporrar
#1 - - Anna:

Jag undrar samma sak, hur kan det gå hål? Av misstag? Det borde ju inte kunna hända?