Metoder för att bäst skrämma en häst

 
Om man tycker att ridpasset man tittar på är så tråkigt att man nästan nickar till uppe på läktaren, så finns det en rad olika åtgärder man kan ta till för att öka dramatiken. Om du känner dig orolig över att du inte är en tillräckligt läskig person, så kan jag lugna dig med att det finns metoder för alla personlighetstyper!
 
1. Brak och buller!
Speciellt effektivt om ridhuset är tyst. Smäll upp en dörr på vid gavel när någon rider förbi, vandra över läktaren med en elefants grace eller ta med dig ett barn som kan utföra alla dessa moment åt dig utan tecken på avmattning. Detta är ett basic koncept som går fort att lära sig. Passar i synnerhet dig som gillar att stå i centrum för allas blickar.
 
2. Klädhängaren
Här gäller det att ha ett öga för ytor som annars brukar vara tomma. Vänta gärna tills att hästarna har gått förbi ett par gånger innan du smyger dit en jacka. För hopphästar kan du satsa på en vägg där det hoppas linje eller kombination. För dressyr kan du hänga den varsomhelst, om du inte lyckas skrämma hästen har du ändå en god chans att komma åt ryttaren 
Denna skrämseltaktik har fördelen av att kunna göras diskret, du själv behöver inte närvara vid själva utbrottet så att säga. Passar den passiv-aggressiva skrämmaren.
 
3. Vålnaden
Denna plan kräver ett tyst och folktomt ridhus. Det får gärna vara dunkel belysning och hästen du skall skrämma bör vara av uppmärksam karaktär. Genomförandet är enkelt. Du skrider ljudlöst längs långsidan, så att det enda som märks av dig är en reflektion av rörelse i fönster och speglar. Elegant och effektivt, med den extra vinningen att det kommer att uppfattas som att du ville vara hänsynsfull.
 
4. Kritikern
Detta är ett subtilt och långsökt sätt att skrämmas. Det gäller helt enkelt att utstråla dömande och besserwisrande i sådan nivå att det ändrar färgen i luften. Ryttarna kommer då att bli obekväma och spända, varpå spänningen letar sig ner i en och annan känslig häst. När hästen då börjar yrsa runt och gå sämre kan du använda det som bränsle för ditt dömande, så rullar hjulet på. En metod som passar bra om du är något fyrkantig i sättet och inte alltför mån om att bli omtyckt.
 
5. Läget är allt!
 
Genom att stå rätt placerad i förhållande till hinder och staket kan du utan att röra en fena fördärva en hel tävlingsritt. Sikta på en plats där ingen annan står, så att du sticker ut så mycket som möjligt. Håll dig gärna nära där hästen skall passera. Detta är en ypperlig metod, då den inte ens kräver förmågan att kunna röra sig. Passar även äldre och funktionshindrade skrämmare. 
 
/Sigrid - Som ryttare får man inte skylla på omgivningen
 
 
 
#1 - - Maya:

Ett annat mycket effektivt sätt är att som åskådare på hopptävling utomhus skrida längs med staketet med en vit plaststol högt ovanför huvudet under pågående ritt. ;-) Det stoppade mycket effektivt dotter med ponny på tävling i somras. *tipsar*