Lilla hästskötarskolan - svampa av hästen

Dagens bidrag till lilla hästskötarskolan handlar om att svampa av hästen. En självklar syssla för de flesta efter ett svettigt träningspass på sommaren. Men är det lika självklart på vintern?
 
Det borde vara det, men många nöjer sig nog med att borsta av hästen. En del vill inte blöta ner den när det är kyligare ute. Men om hästen är svettig så är den ju redan blöt. Jag kan tänka mig att det finns en del gränsfall med halvtorkade hästar, minusgrader och att den måste ut i hagen direkt. Men var det något jag lärde mig när jag som 16-åring började jobba i profesionellt hoppstall så var det att man inte slarvar med avsvampningen. Faktum är att det fungerar precis likadant i alla profesionella stall jag sett - är hästen det minsta svettig, eller har varit för den delen, så ska den svampas eller spolas efter passet. Även om den har hunnit torka.
 
Det finns några olika anledningar till det. Vi har klassikern, "vem vill gå runt i sin intorkade svett". De mer praktiska orsakerna är att en smustig, svettig häst drar till sig mer flugor. Det kliar. Och hästen kan faktiskt få svettsår, dvs skavsår orsakade av torkad smuts och svett. Det gäller inte bara under sadeln.
När man svampar hästen ska man inte bara torka av under sadeln, det gäller att komma ihåg de "gömda" ställena också. Mellan bakbenen är ett sådant ställe, där hästen ofta svettas om den jobbat ordentligt, men många glömmer att tvätta. Området bringan, mellan frambenen och insidan frambenen, allra längst upp, är ett annat område som det slarvas med. Man drar som hastigast svampen över halsen och ner på bringan, men glömmer att gå in mellan frambenen. Jag tycker att man ska torka av huvudet också, även om det kan vara lite krångligt att genomföra på till exempel en tävlingsplats när hästen står med tränset på sig. Men många hästar tycker att det är skönt att få bort svetten bakom öronen.
 
Med undantag av ansiktet där många hästar är känsliga kan man med fördel ta rikligt med vatten på svampen när man svampar av. Den behöver faktiskt inte kramas ur alls, ner med svampen i hinken bara och låt vattnet kramas ur på hästen istället.
Det var allt för idag. Ta hand om era hästar nu!
 
Skavsår som detta kan orsakas av intorkad svett
 
/Jenny - åker aldrig någonstans utan hink och svamp
 
#1 - - Karoline:

Riktigt bra inlägg! Här ska letas fram svamp och hink :)