Hästlivets verklighet

Vi drömmer om de fina arenorna. De stora tävlingarna. De blankputsade stövlarna, skinande hästarna och glassiga lastbilarna. Om strålande sol och färgglada rosetter.
 
Har vi tur kan vi ibland få en dos av det där. En liten dos brukar ge energi som räcker ganska länge länge genom den mer sannolika verkligheten. En verklighet som kan se ut ungefär såhär:
 
Solen skiner inte alltid.
 
Stövlarna är inte blanka av sig själv
 
Hur många vallor runt tävlingsboxar har man skottat i sina dagar?!
 
Är man på tävling så grillar man. Punkt. Även i Norrland i mars...
 
Det går inte alltid som man tänkt sig.
 
Men på något sätt tycker vi att det är roligt att försöka sätta rekord i hur mycket packning vi kan trycka in på begränsad yta
 
Det är en viss charm i att fira någons födelsedag i lastbilen
 
De där grillmiddagarna är ju faktiskt väldigt härliga
Minuterna på banan slår det mesta
 
Och minuterna längst fram på prisutdelningen ger glädje för en lång tid framöver
 
Ibland får man lika mycket glädje över någon annans framgång. Som när man utbildat både hästen och ryttaren
 
 
Men trots att vi älskar livet på tävling så känner vi en enorm tillfredsställelse när vi kommer hem och får släppa en lycklig häst i hagen igen.
 
För trots allt så har vi skapat oss det här livet för att vi älskar hästar.
 
/ Jenny - "Without my horse my house would be clean, my wallet would be full, but my heart would be empty"
 
 

Den ofrivilliga badaren

När man är en skimmel grabb får man alltid bada när det vankas tävling.  Det är omöjligt att komma undan när ett brunt smutslager lagt sig över hela hästen tillsammans med de där stora gula pissfläckarna. 
 
Det innebär att under en säsong blir det många bad och en liten grå häst gör allt för att slippa undan. Efter ett par bad lär man sig nämligen vad det innebär att gå in i det där stallet med spolspilta, så man börjar helt enkelt vägra gå in. Har ni försökt bogsera in en 400 kg kuse som borrat ner alla 4 hovar så djupt i backen att skorna börjar smälta av jordkärnan. En häst som dessutom är helt omutbar. 
 
7 svåra år senare står vi där ändå redo för vattenslangen och rond 2. På med vattnet och sedan får man jaga efter den lilla hästen som sprätter runt,  fram och tillbaka, hit och dit.  Det slutar alltid med att vi är lika blöta och lika irriterade på varandra.  
 
Rond 3 är schamponeringen, här har jag ett starkt övertag med den löddriga svampen i hösta hugg. Clas visar sitt missnöje med att  stampa höhögljutt med frambenen. 
 
Sluttampen är kommen. Clas är nu kall, tjurig och ger ifrån sig en konstig odör som inte direkt luktar smultron.  Han luktar som en blöt gammal yllevante,  v a r j e gång. 
 
Sedan spatserar vi tillbaka till vårat stall, exalterade över de äventyr som alltid kommer med badandet. 
 
Nu för tiden badas det mer sällan men idag var det dags igen inför återbesöket imorgon. Det var precis som vanligt, vi blev blöta, griniga och tävlingssugna.
 
/Hanna - Håll en tumme för min lilla grabb imorgon
 
Classi nybadad inför hoppexamen 2012
 
 
 
 
 

Att pressa en häst genom ett nålsöga

 
Om det är någon gång man tippar åt att bli religiös så är det nog när det är dags för veterinärbesiktning. Det spelar ingen roll om man är köpare eller säljare, finns det fel på hästen finns det bara förlorare. För har det gått så långt som till besiktning så är det få som fortfarande är kyligt avvaktande. Som köpare har du redan hunnit välja vilken färg du ska tävla i och ringt för att berätta om hästen till alla i din kontaktlista, inklusive tandläkaren och den lokala pizzerian...
Som säljare vid ett flertal tillfällen har jag lärt mig att man aldrig går säker. Välfungerande, nyligen kollade hästar kan falla igenom och ibland uppdagas fel man inte hade kunnat föreställa sig att de fanns.
Därför vaknade jag en timme innan väckarklockan ringde idag, lätt kallsvettig och nervös. Men till min stora lättnad bröt Samson besiktningsförbannelsen och travade sig till ett efterlängtat u.a i protokollet! Med extra beröm för samarbetsvilja dessutom. Oh happy days!

/Sigrid - Glad för kommande försäljning och lite vemodig över att skiljas från sin lilla fullblodshäst
Visa fler inlägg